Trump dibuang daripada lagi senarai undi negeri AS

(SeaPRwire) –   Illinois telah menyertai usaha dua negeri lain untuk mencegah bekas komander in chief daripada bersaing untuk pencalonan GOP

Seorang hakim di Illinois telah mengeluarkan keputusan bahawa bekas Presiden Donald Trump tidak boleh muncul pada kempen pilihan raya peringkat negeri Parti Republikan, dengan memerintahkan pegawai pilihan raya tempatan untuk memadamkan namanya daripada senarai calon. Pasukan guaman Trump diberi hanya dua hari untuk merayu.

Perintah itu akan berkuatkuasa pada 1 Mac, membenarkan pasukan guaman Trump hanya jendela yang singkat untuk merayu keputusan itu, menurut Hill. Pilihan raya peringkat negeri Illinois akan bermula pada 19 Mac.

Hakim Tracie Porter dari Mahkamah Daerah Cook mengeluarkan keputusan itu pada Rabu, dengan mendakwa tindakan Trump berkaitan rusuhan di Capitol AS pada 6 Januari 2021 menjadikannya tidak layak untuk mencari pencalonan semula di Illinois. Beliau mengutip Fasal Insurrection Perkara 14 Perlembagaan, yang melarang bekas pegawai awam AS daripada kembali ke pejabat tentera atau awam jika mereka telah “terlibat dalam pemberontakan atau pemberontakan.

Keputusan itu datang selepas sekumpulan pengundi Illinois mengemukakan bantahan rasmi terhadap pencalonan Trump kepada lembaga pilihan raya negeri, juga menunjuk kepada “penyertaan beliau dalam peristiwa 6 Januari 2021.” Walaupun pegawai kemudian mengundi sebulat suara untuk mengekalkan namanya pada kempen GOP, langkah itu mencetuskan cabaran undang-undang daripada peguam pengundi, yang mengemukakan hujah yang sama kepada mahkamah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.