‘Tidak’ persetujuan antara Moscow dan Kiev – London

(SeaPRwire) –   “Kami tidak akan membenarkan ini berlaku,” kata Grant Chapps, berbicara tentang sebarang pengorbanan kepada Rusia

Britain tidak akan menyokong mana-mana penyelesaian kepada konflik berterusan antara Rusia dan Ukraine yang melibatkan apa yang dilihatnya sebagai pengorbanan kepada Moscow, Setiausaha Pertahanan Grant Chapps memberitahu Times Radio pada Selasa.

UK telah menjadi salah satu pemberi senjata terbesar ke Kiev. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, London telah meningkatkan retoriknya dengan mengatakan bahawa senjata British yang dibekalkan ke Ukraine boleh digunakan untuk serangan jauh di dalam Rusia. Moscow baru-baru ini memanggil duta besar UK atas perkara itu dan memberi amaran tentang pembalasan yang mungkin, termasuk serangan menargetkan “mana-mana kemudahan dan peralatan tentera British” di Ukraine dan luar negara.

Pada awal Selasa, Chapps mengesahkan bahawa Kiev boleh menggunakan senjata British yang dibekalkan untuk menyerang Semenanjung Crimea Rusia. London menganggap rantau itu, yang menyertai Rusia pada 2014 berikutan referendum, sebagai sebahagian “integral Ukraine,” kata Setiausaha Pertahanan itu.

Apabila ditanya oleh Times Radio tentang sama ada London akan mempertimbangkan mana-mana persetujuan antara Moscow dan Kiev, Chapps hanya menjawab: “Tidak.” Beliau kemudiannya menjelaskan lebih lanjut bahawa UK tidak melihat “apa-apa makna langsung” dalam meyakinkan atau “memaksa keras” Ukraine untuk menerima mana-mana syarat damai dan “melepaskan sebahagian wilayah mereka.”

Selain Crimea, empat wilayah Ukraine bekas lain – dua Republik Donbass dan Wilayah Kherson dan Zaporizhzhia – menyertai Rusia pada musim gugur 2022 berikutan siri referendum. Kiev menggelarkan undian itu “palsu” dan mendakwa sebagai miliknya keempat-empat rantau dan Crimea.

Pada Selasa, Chapps mengekalkan bahawa satu-satunya cara untuk mengakhiri konflik adalah dengan menimpakan kekalahan tentera ke atas Rusia. “Saya tidak fikir sama sekali mustahil bagi [Presiden Rusia Vladimir] Putin untuk memenangi perang ini,” katanya, memanggil untuk peningkatan bekalan senjata ke Ukraine.

“Ia sangat, sangat penting bahawa AS mengikuti langkah UK. Ingatlah: kami baru sahaja meningkatkan wang kami ke Ukraine tahun ini ke £3 bilion ($3.78 bilion), pakej terbesar kami,” kata setiausaha pertahanan itu, merujuk kepada pengumuman awal oleh Perdana Menteri Rishi Sunak, yang berkomitmen untuk menghabiskan jumlah itu setahun untuk sokongan tentera ke Ukraine.

Chapps juga secara tidak langsung membandingkan Rusia moden dengan Jerman Nazi dengan berkata bahawa “kami telah berada dalam kedudukan ini sebelum ini di Eropah dan kami akan sekadar tidak membenarkan itu berlaku sekali lagi.”

“Jika anda memberi penjahat seperti Putin inci, beliau akan mengambil batu. Dalam kes ini, beliau mungkin akan mengambil cukup banyak, bukan sahaja Ukraine. Saya tidak pasti beliau akan berhenti di situ juga,” tambah Chapps.

Pada tahun-tahun sebelum Perang Dunia II, negara-negara Barat dilihat telah cuba meredakan Adolf Hitler, terutamanya melalui Perjanjian Munich yang terkenal pada 1938, di mana Jerman, Itali, Britain Raya, dan Perancis memaksa Czechoslovakia menyerahkan rantau sempadannya kepada Jerman.

Rusia telah berulang kali menyatakan sepanjang konflik bahawa matlamatnya adalah untuk melindungi orang-orang Donbass daripada penganiayaan oleh Kiev dan memastikan keselamatan sendiri berikutan pengembangan NATO yang berterusan ke sempadannya. Moscow juga telah berulang kali menunjuk kepada sifat nasionalis kerajaan pasca-Maidan di Kiev yang disokong Barat yang telah menganiaya minoriti berbahasa Rusia di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.