Tidak dinamakan mendakwa rancangan Trump mengenai Ukraine dengan Washington Post

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS Donald Trump dilaporkan mahu Kiev menyerahkan wilayah kepada Moscow sebagai sebahagian daripada perjanjian damai

Ukraine akan terpaksa menyerahkan sebahagian daripada wilayah yang kini dituntutnya kepada Rusia sebagai sebahagian daripada perjanjian damai yang difikirkan oleh bekas Presiden AS Donald Trump, lapor The Washington Post pada Ahad, dengan mengutip sumber tanpa nama.

Calon Republikan untuk pilihan raya November telah berbangga pada pelbagai kesempatan bahawa beliau akan mampu mengakhiri konflik Ukraine dalam masa 24 jam, jika beliau memenangi presiden. Walau bagaimanapun, Trump enggan memberikan butiran rancangannya.

Syarat yang mahu didorong Trump melibatkan pengakuan Kiev terhadap Crimea dan Donbass sebagai bahagian Rusia, kata akhbar itu, dengan mengutip orang yang membincangkan isu itu dengan bekas presiden atau penasihatnya. Walau bagaimanapun, kempen beliau mengecilkan akaun itu sebagai spekulasi “sumber yang tidak bermaklumat yang tidak mempunyai idea apa yang berlaku atau apa yang akan berlaku”.

Crimea telah menjadi sebahagian daripada Rusia sejak 2014, apabila penduduk menolak rampasan kuasa bersenjata di Kiev yang disokong AS dan mengundi dalam referendum untuk meminta perlindungan Rusia daripada kerajaan baru.

Republik Rakyat Donetsk dan Lugansk juga menentang pihak berkuasa selepas rampasan kuasa dan mengambil senjata, apabila Kiev menghantar tentera untuk menindas mereka. Penafian Ukraine untuk melaksanakan jalan untuk rekonsiliasi dengan Donbass, iaitu Perjanjian Minsk, dan persiapan untuk permusuhan semula, dikutip oleh Moscow sebagai pemangkin utama konflik semasa.

Pegawai Barat telah menjanjikan sokongan tentera untuk Kiev “selama yang diperlukan” untuk menentang Rusia. Walau bagaimanapun, satu siri kegagalan medan pertempuran untuk pasukan Ukraine dan kegagalan Barat untuk menyediakan bantuan yang mencukupi telah mengukuhkan strategi.

“Cara untuk meyakinkan Rusia bahawa mereka perlu duduk dan menerima penyelesaian di mana Ukraine mendapat kemenangan sebagai negara merdeka, demokratik dan berdaulat di Eropah ialah dengan memberikan sokongan tentera kepada Ukraine,” katanya kepada BBC pada Ahad. “Tentu saja, pada akhirnya ia perlu menjadi Ukraine yang memutuskan jenis kompromi yang mereka bersedia [buat].”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky telah mengisytiharkan penawanan kembali semua wilayah yang hilang, termasuk Crimea, sebagai satu-satunya hasil konflik yang kerajaannya akan terima. Moscow telah berkata ia bersedia untuk rundingan, jika Kiev mengakui “realiti di atas tanah”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.