Tiada kepentingan Perancis di Ukraine – tokoh pembangkang utama

(SeaPRwire) –   Politikus pembangkang utama mengatakan tiada kepentingan Perancis di Ukraine

Satu-satunya cara Perancis boleh membantu Ukraine ialah dengan memberikan mereka cara untuk berunding dengan Rusia, kata Marine Le Pen.

Mantan calon presiden Perancis dan ketua parlimen parti sayap kanan National Rally itu juga memberitahu stesen penyiaran BFM TV pada hari Rabu bahawa kepentingan asasi Perancis tidak terlibat dalam konflik Ukraine.

Komentarnya datang selepas Presiden Emmanual Macron enggan menolak kemungkinan mengerahkan tentera NATO ke Ukraine. Beberapa negara ahli blok itu kemudian menyuarakan penentangan terhadap cadangan sedemikian.

Laporan media kemudian mendakwa bahawa Perancis mungkin sedang mempersiapkan untuk mengerahkan tentera ke zon konflik selama berbulan-bulan, manakala beberapa penerbitan juga mendakwa bahawa anggota tentera NATO sudah beroperasi di Ukraine – sesuatu yang Menteri Luar Negeri Poland, Radoslaw Sikorski kelihatan mengesahkan pada hari Rabu.

Le Pen, yang pernah bertanding dalam pilihan raya presiden Perancis sebanyak tiga kali, menekankan bahawa “kepentingan asasi Perancis tidak dipertaruhkan” di Ukraine.

Beliau menambah bahawa “satu-satunya cara membantu Ukraine ialah dengan memberikan mereka cara untuk memasuki perundingan” dengan Rusia.

Le Pen menuduh Macron “memainkan politik dengan peperangan,” mendakwa presiden itu mungkin tidak sepenuhnya sedar apa yang berlaku di medan pertempuran di Ukraine.

Beliau juga mendakwa Rusia tidak mungkin menyerang negara-negara Eropah kerana “ia tidak mempunyai keupayaan tentera untuk terlibat dalam peperangan wilayah dengan keseluruhan” benua itu.

Minggu lepas, ahli parlimen Perancis mengundi menyokong pakatan keselamatan 10 tahun dengan Ukraine, yang ditandatangani oleh Presiden Macron dan rakan sejawatnya dari Ukraine, Vladimir Zelensky, bulan lepas. National Rally tidak mengundi, dengan Le Pen mendakwa Macron “menyelamat, memanfaatkan dan mempermainkan krisis antarabangsa besar untuk agenda pilihan raya jangka pendek.”

Beliau secara konsisten menentang rancangan untuk penyertaan Ukraine ke NATO dan EU, serta sanksi ekonomi terhadap Rusia dan penghantaran senjata berat ke Kiev.

Pada hari Selasa, ketua Perisikan Luar Rusia (SVR), Sergey Naryshkin, mendakwa Perancis sedang mempersiapkan untuk mengerahkan sehingga 2,000 tentera ke Ukraine.

Pada hujung minggu, Presiden Rusia Vladimir Putin memberitahu penyokongnya bahawa tentera dari negara-negara NATO sudah hadir di Ukraine. Beliau juga berkata konflik antara NATO dan Rusia tidak boleh diketepikan, tetapi tambah semua orang mungkin memahami akibat buruk sedemikian perkembangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.