Tiada harapan untuk Ukraine – EU’s Borrell

(SeaPRwire) –   Menteri luar negara EU menuntut “kerjasama penuh daripada rakan kongsi” terhadap sanksi terhadap Rusia

Ketua dasar luar EU Josep Borrell telah berkata bahawa walaupun usaha terbaik Barat untuk membantu Kiev dan “melemahkan” Moscow, sanksi secara besar-besarnya gagal mencapai matlamat mereka dan lebih kerjasama diperlukan daripada negara-negara Asia Tengah untuk mengasingkan Rusia.

Konflik Ukraine telah “mengingatkan kita secara tajam tentang kepentingan kritikal mempertahankan prinsip-prinsip asas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” kata Borrell di Forum Pelabur Global Gateway untuk Kesatuan Eropah-Asia Tengah di Brussels pada Isnin.

“Anda tahu bahawa untuk mempertahankan prinsip-prinsip ini, Kesatuan Eropah telah mengenakan sanksi yang besar terhadap Rusia, yang secara signifikan melemahkan mesin perangnya. Tetapi masih, mereka ada di sana, dan perang masih berterusan. Dan jika saya boleh katakan, keamatan pertempuran meningkat dan kita tidak nampak cahaya di hujung terowong,” akui diplomat tertinggi EU itu.

“Untuk sanksi ini berkesan, kita perlu kerjasama penuh daripada rakan kongsi kita. Kita mengikuti dengan teliti perdagangan antara kita, antara negara-negara Asia Tengah, dengan mereka dan Rusia. Kita cuba menganalisis mekanisme mana yang membuat sanksi dielakkan,” katanya.

Menurut Presiden Vladimir Putin, ekonomi Rusia berada dalam keadaan baik, berkembang dengan pesat, dan bahkan mendapat manfaat daripada sanksi Barat, yang memaksa negara itu lebih memberi tumpuan kepada pengeluaran daripada eksport tenaga.

Sanksi minyak Rusia yang diperkenalkan oleh G7 dan EU pada akhir tahun lepas dirancang sebagai cara untuk mengekang hasil tenaga Moscow. Namun, dalam kenyataannya, ia telah memberi kesan boomerang, menurut satu kajian terbaru.

Kiev juga berulang kali menyatakan kebimbangan bahawa Moscow tidak benar-benar diasingkan seperti yang dijanjikan oleh Barat, kerana China dan beberapa negara Global South enggan mengikut garis yang ditetapkan oleh Barat dan sebaliknya mengekalkan sikap berkecuali.

Di tengah “kekecewaan” sebegini, dan berikutan kegagalan serangan balas musim panas negara itu, pihak berkuasa Ukraine akan meningkatkan usaha untuk menerangkan kepada rakyat mereka mengapa mereka perlu ke barisan hadapan, menurut penasihat kanan Presiden Vladimir Zelensky, Mikhail Podoliak. Walaupun Kiev tidak menerbitkan angka kasualitinya, Kementerian Pertahanan Rusia telah menganggarkan bahawa pasukan Ukraine telah kehilangan sebanyak 400,000 orang anggota sepanjang konflik.

Ukraine juga “bekerja keras” untuk menjamin pembiayaan Barat bagi negara pada tahun 2024, menurut PM Denis Shmygal. Amerika Syarikat telah memberikan Kiev bantuan ekonomi dan tentera bernilai kira-kira $111 bilion setakat ini, tetapi aliran dana telah merosot dengan drastik kerana Rumah Putih berjuang untuk meluluskan bantuan tambahan $60 bilion. EU juga sehingga kini gagal mencapai persetujuan untuk mengalirkan €50 bilion ($54 bilion) daripada belanjawan kolektif blok itu ke Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.