The Ballad of Songbirds and Snakes Mendedahkan Asal Usul Dendam Presiden Snow Terhadap Katniss

(SeaPRwire) –   Amaran: Tulisan ini mengandungi maklumat mengenai plot cerita dalam novel The Ballad of Songbirds and Snakes

Pada akhir novel The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, suara yang familiar bergema semasa skrin memudar ke hitam. “Ia adalah perkara yang kita cintai paling,” kata Presiden Snow, “yang memusnahkan kita.”

The Ballad of Songbirds and Snakes antaranya, menceritakan asal-usul Presiden Snow, diktator fasis dalam siri asal Hunger Games. Dalam novel ini, dia masih Coriolanus (Tom Blyth), pelajar sekolah tinggi berambisi dengan moral yang tidak jelas.

Tetapi dalam , filem ketiga dalam francais ini, dia hampir berusia 80 tahun (lakonan Donald Sutherland), walaupun itu tidak mengurangkan nafsunya untuk kuasa dan kawalan. Sebagai pasukan pengambilan daripada Daerah 13, pusat pemberontakan, cuba menyelamatkan Peeta (Josh Hutcherson) daripada Capitol, Katniss (Jennifer Lawrence) berbual melalui video dengan Presiden Snow untuk menyibukkannya. “Ia adalah perkara yang kita cintai paling yang memusnahkan kita,” dia memperingatkan Katniss. “Saya mahu anda ingat saya mengatakan itu.”

Apabila panggilan terputus, Snow mendedahkan bahawa dia sememangnya tahu pasukan pengambilan itu berada di sana sepanjang masa. Dia membenarkan mereka menyelamatkan Peeta. Kerana Capitol telah mengubah ingatan Peeta dan melatihnya untuk takut—dan cuba membunuh—Katniss. Snow tahu bahawa perkara yang paling dicintai Katniss, Peeta, boleh memusnahkannya secara mental dan emosi jika tidak secara literal, jika dia tidak pernah pulih.

Dan dia tahu daripada pengalaman peribadi: Novel The Ballad of Songbirds and Snakes juga merupakan kisah cinta sejenis, di antara Coriolanus dan Lucy Gray Baird (Rachel Zegler), wakil perempuan Daerah 12 dalam Permainan Kelaparan ke-10. Dia jatuh cinta kepadanya—sekurang-kurangnya sejauh seseorang yang begitu sombong boleh—dan dia fikir perasaan itu adalah timbal balik. Tetapi kemudian dia mengkhianatinya—sekurang-kurangnya dia fikir begitu—dan dia membeku, mengambil langkah pertama daripada Coriolanus ke Presiden Snow yang sejuk dan menghitung.

Snow, Lucy Gray, dan Katniss Everdeen

Lucy Gray telah diberi tugas Coriolanus sebagai penasihatnya, orang yang sepatutnya menyediakan dia untuk arena. Semasa memberinya nasihat mengenai strategi dan mempersiapkannya untuk temu bual bersiaran, dia perlahan-lahan jatuh cinta kepadanya. Dia kelihatan membalas kasih sayang. Tetapi ada motif tersembunyi: Coriolanus perlu Hadiah Plinth, biasiswa yang dianugerahkan kepada penasihat terbaik. Dan Lucy Gray memerlukan sokongan Coriolanus untuk terus hidup.

Selepas Lucy Gray menang dalam permainan, Coriolanus mengikutnya kembali ke Daerah 12 sebagai anggota Pasukan Keamanan, pegawai polis tentera yang diberi tugas mengekang daerah. Di sana, mereka meneruskan kelihatan hubungan cinta. Mereka melarikan diri bersama-sama ke dalam hutan di luar daerah, sehingga Lucy Gray menyedari bahawa Coriolanus telah berbohong kepadanya, dalam lebih daripada satu cara.

Dia melarikan diri dan kelihatan meletakkan perangkap maut untuknya—atau mungkin itu hanyalah kebetulan. Hilang kawalan terhadap realiti, penuh racun ular dan takut bahawa “gadisnya” telah mengkhianatinya, Coriolanus cuba membunuhnya. Mungkin dia menembaknya atau mungkin dia meleset. Dia tidak akan pernah tahu, kerana Lucy Gray lenyap selama-lamanya, benang longgar yang akan membuatnya gila.

Apabila Katniss muncul puluhan tahun kemudian, juga dari Daerah 12 dan dengan kemahiran menyanyi, dia sudah mengingatkan Snow kepada cinta hilangnya. Masuklah Peeta, dan tipu helah “kekasih bintang jatuh” yang dirancang oleh kedua-duanya untuk terus hidup. Jelas bahawa perasaan Peeta kepada Katniss adalah benar, manakala Katniss, sekurang-kurangnya pada mulanya, hanyalah berpura-pura untuk memperoleh penyokong hayat bagi kedua-duanya.

Tigris

Tigris, sepupu Coriolanus yang lebih tua, yang kita jumpai dalam The Ballad of Songbirds and Snakes, akan memainkan peranan kecil tetapi penting dalam The Hunger Games. Dalam prakuali ini, dia dilakonkan dengan daya tarikan bergebu oleh Hunter Schafer. Dia bekerja keras untuk pereka fesyen di Capitol, dan dengan Coriolanus di sekolah dan nenek mereka di tepi kewarasan, dia adalah penyara utama keluarga.

Berpuluh-puluh tahun kemudian, Katniss akan mengenali Tigris dalam Mockingjay – Part 2 (kini dilakonkan oleh Eugenie Bondurant) sebagai pereka gaya jangka panjang untuk Permainan. Sudah tentu Snow dan Tigris telah lama berpecah—kita dapat melihat kekecewaannya terhadap laluan kuasa kejam Snow dalam Songbirds and Snakes. Dalam Mockingjay – Part 2, apabila pemberontakan maju ke Capitol, Tigris menawarkan perlindungan kepada Katniss dan unit taktikalnya di kedai pakaiannya. Kemudian, dia melengkapkan Katniss dan Gale dengan kostum untuk menyusup lebih jauh ke Capitol.

Bunga Mawar

Dalam novel The Ballad of Songbirds and Snakes, Grandma’am (Fionnula Flanagan), nenek aristokratik dan tidak dapat dibantah Coriolanus dan Tigris, menanam bunga mawar di atap rumah pangsanya yang terbiar. Dia menyayangi bunga-bunganya, tetapi menyisihkan beberapa yang berharga untuk Coriolanus sepanjang cerita: mawar di dasinya pada hari Pengambilan, dan yang ditawarkannya kepada Lucy Gray apabila dia tiba di Capitol. Coriolanus juga mengingati ibunya, yang meninggal dunia ketika dia masih kecil, dengan baunya mawar.

Dalam trilogi Hunger Games, mawar menjadi kad pengenalan Presiden Snow, terutamanya untuk menakutkan Katniss. Apabila dia datang untuk mengugutnya pada awal Catching Fire, dia memberinya sebatang mawar sebelum pergi. Selepas Capitol membakar dan memusnahkan Daerah 12, Katniss mendapati sebatang mawar segar di rumahnya yang tidak tersentuh. Dan apabila Capitol meletupkan Daerah 13, pusat pemberontakan, mereka menjatuhkan lapisan mawar putih di atas puing-puingnya.

Racun

Dalam filem Mockingjay – Part 1, kita mengetahui daripada bekas pemenang Permainan Kelaparan Finnick Odair (Sam Claflin) bahawa Presiden Snow bangkit ke kuasa dengan meracuni musuh-musuhnya. Dia akan minum dari cawan yang sama untuk mengelakkan syak wasangka, kemudian mengambil anti-racun. Tetapi pendedahan berulang meninggalkan luka berdarah di mulutnya yang tidak pernah sembuh. Jadi dia akan memakai mawar yang dicelup dengan wangi-wangian untuk menyembunyikan bau.

Mangsa pertamanya, seperti yang kita ketahui pada akhir novel The Ballad of Songbirds and Snakes, adalah Casca Highbottom (Peter Dinklage), dekan Akademi Capitol. Highbottom secara misteri berdiri di jalan Coriolanus pada setiap langkah, akhirnya mengusirnya ke daerah sebagai anggota Pasukan Keamanan.

Kemudian kita ketahui bahawa Highbottom dan bapa Coriolanus pernah menjadi kawan dan rakan kolej. Mabuk suatu malam, Highbottom mereka Permainan Kelaparan sebagai lelucon, dan bapa Coriolanus menghantar idea itu sebagai miliknya sendiri, menjadikannya realiti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)