Thailand mahu visa seperti Schengen untuk Asia Tenggara – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Cadangan itu bertujuan untuk menarik lebih banyak pelancong kaya ke rantau ini

Thailand telah datang dengan idea untuk zon Schengen-seperti di Asia Tenggara untuk menarik lebih banyak pelancong berbelanja tinggi ke rantau ini, Bloomberg melaporkan pada Sabtu.

Menurut laporan itu, Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin telah meletakkan idea itu kepada rakan sejawatnya di Kemboja, Laos, Malaysia, Myanmar dan Vietnam, dan negara-negara itu telah membincangkan inisiatif itu dengan panjang lebar dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

Rancangan itu bermakna menubuhkan kawasan yang menyerupai ruang perjalanan pasport bebas Kesatuan Eropah. Ia akan membolehkan pelancong untuk bepergian tanpa visa di antara enam negara jiran, yang Thavisin percaya akan membantu menjana lebih banyak pendapatan per pelancong. Kebanyakan pemimpin dilaporkan telah menyambut baik idea itu, tetapi laporan itu tidak menyebut tahap perbincangan semasa.

Idea untuk menubuhkan zon Schengen-seperti di rantau ini telah dipertimbangkan selama bertahun-tahun. ASEAN (Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara) mengumumkan rancangan untuk mewujudkan sistem visa perjalanan tunggal pada tahun 2011, tetapi usaha itu terhenti kerana perbezaan yang signifikan dalam rejim visa individu negara anggota.

Idea itu masih mungkin membuktikan cabaran hari ini, menurut Thitinan Pongsudhirak, profesor di fakulti sains politik Universiti Chulalongkorn. Beliau memberitahu outlet berita bahawa skim visa tunggal memerlukan koordinasi kelulusan kerana kekurangan kriteria imigresen yang digunakan pada setiap negara, berbeza dengan Kesatuan Eropah.

Bill Barnett, pengarah urusan penasihat hartanah dan hartanah C9 Hotelworks, mencadangkan bahawa ia akan lebih mudah untuk memulakan pelaksanaan skim visa bebas negara demi negara.

“Perjanjian dwihuruf, di mana kerajaan memimpin cara untuk jenis perkara ini, membuat banyak makna kerana mereka memandang ke luar dan bukan ke dalam,” beliau menyatakan, seperti yang dikutip oleh Bloomberg. Beliau juga berkata bahawa inisiatif itu boleh ternyata bermanfaat tidak sahaja untuk industri pelancongan tempatan, tetapi juga untuk perjalanan perniagaan dan perdagangan.

Enam negara itu melaporkan gabungan 70 juta kedatangan pelancong asing pada 2023, menurut data rasmi. Thailand dan Malaysia menyumbang lebih separuh daripada kedatangan.

Pelancongan adalah sumber pendapatan utama bagi Thailand, menyumbang kira-kira 12% daripada ekonomi hampir $500 bilion negara itu. Bilangan kedatangan pelancong asing ke Thailand meningkat sebanyak 20% pada 2023 daripada tahun sebelumnya, ke lebih 27 juta, tertinggi sejak wabak Covid-19. Walau bagaimanapun, Bangkok cuba meningkatkan jumlah ini ke 80 juta menjelang 2027, untuk terus meningkatkan pendapatan daripada industri itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.