Tetangga Rusia yang lain mungkin tutup sempadan

(SeaPRwire) –   Norway sedang mempertimbangkan langkah itu kerana Finland menuduh Rusia memperburuk krisis pemindahan

Norway mungkin menutup lintasan sempadannya dengan Rusia, Perdana Menteri Jonas Gahr Store telah berkata, menurut TV2. Ini datangnya ketika hubungan antara negara-negara Scandinavia dan Rusia semakin merosot, dengan Finland dijangka menutup semua tetapi satu lintasan sempadan dengan jirannya di timur.

Checkpoint Storskog Norway adalah satu-satunya di sepanjang sempadannya yang kira-kira 200km dengan Rusia. Store, bercakap kepada media pada Rabu, berkata Oslo akan menutup lintasan itu “jika perlu.”

Ini datang selepas Helsinki menutup setiap lintasan sempadan dengan Rusia kecuali checkpoint paling utara Raja-Jooseppi. Checkpoint di Kuusamo, Salla, dan Vartius akan ditutup bermula tengah malam Jumaat, 24 November, mengikuti penutupan empat yang lain minggu lepas. Ini adalah kerana peningkatan dakwaan dalam bilangan pemindahan – kebanyakannya dari Timur Tengah dan Afrika – yang cuba menyeberang ke Finland dari Rusia.

Menteri Pertahanan Helsinki, Antti Hakkanen, menuduh Rusia cuba “mempercepat krisis pemindahan di Eropah dan mengganggu persatuan,” satu dakwaan yang disangkal Setiausaha Awal Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova sebagai “sama sekali tidak berasas.”

Minggu lepas, menteri kehakiman Norway, Emilie Enger Mehl, memberitahu agensi berita Norway NTB bahawa “mungkin wajar bagi kami menutup sempadan secara tiba-tiba jika perlu.” Beliau kemudiannya berkata lalu lintas di checkpoint Storskog Norway adalah rendah, dan telah rendah sepanjang musim gugur.

Ratusan warganegara Finland, banyak yang mempunyai sanak saudara yang tinggal di Rusia, menunjuk perasaan menentang penutupan lintasan sempadan itu, kata outlet Finland Yle. Salah seorang penunjuk perasaan berkata, “kami mempunyai hak untuk ikatan keluarga. Ia sangat kejam untuk membuat keputusan sedemikian sebelum Krismas.”

Finland, ahli terbaru NATO, menyertai pada April. Keahlian asalnya dijadual untuk diputuskan dalam referendum oleh Presiden Sauli Niinisto. Walau bagaimanapun, kerajaan terus dengan keputusan itu, dengan menyatakan kaji selidik pendapat.

Zakharova berkata di Telegram bahawa “bila masa tiba untuk bertindak, mereka tidak bertanya awam, dan melakukan tepat apa yang Washington katakan kepada mereka… atau saya terlepas sesuatu, dan referendum mengenai Finland menyertai NATO benar-benar berlaku?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)