Terdapat Perbezaan Antara Menanggapi dan Bertindak Balas

Smartphone connects people.

(SeaPRwire) –   Untuk berabad-abad, para ahli falsafah telah mencatat bahawa antara rangsangan dan tindak balas terdapat ruang, dan di dalamnya terletak kebebasan untuk memilih tindakan kita. Ruang itu mewakili agensi dan kemanusiaan kita—berbeza dengan haiwan lain, kita boleh berfikiran dan bijak bukannya bertindak balas secara naluri. Pada peringkat individu, ruang itu sangat penting untuk kesihatan mental. Secara kolektif, ia yang memberi kelahiran kepada peradaban, membolehkan kita bekerja bersama, berkompromi, dan menyelesaikan pertikaian tanpa keganasan.

Saya bimbang bahawa ruang itu sedang runtuh. Dan jika kita tidak berbuat apa-apa tentangnya, akibatnya akan menjadi buruk.

Apabila dihadapkan dengan perubahan dan ketidakteraturan, kebanyakan orang akan memilih salah satu daripada dua jalan: Mereka akan bertindak balas atau bertindak. Bertindak balas, satu cabang daripada perkataan tanggungjawab, adalah berfikiran dan terancang. Bertindak pula secara harfiah bermakna menemui satu tindakan dengan tindakan yang lain. Ia adalah serta-merta dan tergesa-gesa. Bertindak balas mencipta lebih banyak ruang antara peristiwa dan apa yang anda lakukan, atau tidak lakukan, tentangnya. Dalam ruang itu, anda memberi perasaan serta-merta ruang untuk bernafas, anda memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang apa yang berlaku, dan anda menghidupkan semula bahagian otak yang paling maju, bahagian korteks prefrontal. Oleh itu, anda jarang menyesal jika bertindak balas. Tetapi anda sering menyesal jika bertindak.

Banyak yang telah ditulis tentang apa yang boleh anda lakukan secara dalaman untuk membudayakan tanggungjawab. Sebagai contoh, satu kajian menunjukkan bagaimana menamakan perasaan, atau menamakan emosi anda, membantu mencipta ruang antara anda dan situasi yang sukar. Meditasi kesedaran . Tetapi perkara luaran juga penting. Anda boleh melakukan semua penamaan perasaan dan meditasi di dunia, tetapi jika anda kerap menghuni persekitaran yang bertindak balas, sukar untuk tidak menjadi orang yang lebih bertindak balas. Semakin banyak persekitaran kita menjadi sangat bertindak balas.

Ahli teori komunikasi yang terkenal dengan terkenalnya memulakan buku 1964 beliau, Understanding Media, dengan ayat “medium adalah mesej.” Beliau kemudian menjelaskan bahawa “akibat peribadi dan sosial mana-mana medium—iaitu, mana-mana pemanjangan diri kita—berpunca daripada skala baru yang diperkenalkan ke dalam urusan kita oleh setiap pemanjangan diri kita.” Dalam istilah orang awam: semakin banyak kita menggunakan teknologi tertentu atau menghuni persekitaran tertentu, semakin kita menyerupai ciri-cirinya dalam tindakan kita, atau pada zaman hari ini, tindak balas kita.

Saya telah mengalaminya sendiri. Apabila saya menghabiskan terlalu banyak masa di media sosial, saya cenderung untuk meluahkan amarah kepada anak-anak saya, berasa gelisah dan tertekan, dan kerja saya—keupayaan saya untuk berfikir mendalam—. Tetapi saya semakin bimbang bahawa ini bukan hanya saya dan bukan hanya media sosial, tetapi keseluruhan budaya kita yang menjadikan kita lebih bertindak balas, tepat pada masa di mana kita memerlukan kemanusiaan kita lebih daripada sebelumnya.

Ekonomi moden kita semakin bergantung kepada menangkap perhatian orang. Insentifnya menggalakkan kelajuan, kehebatan, dan kemarahan. Bertindak balas adalah ciri bukan kecacatan. Matlamatnya adalah menjadi yang pertama, menjadi yang paling ekstrem, dan menangkap sebanyak mungkin pandangan. Inilah mengapa syarikat permulaan bangga dengan “bergerak cepat dan memecahkan perkara”. Inilah mengapa media sosial dengan cepat merosot menjadi tempat yang toksik, suku kaum, dan marah. Inilah mengapa ruang untuk percanggahan dan perbincangan sah di kampus kolej kian mengecil dari hari ke hari, memberi laluan kepada kebencian dan keganasan bukannya. Inilah bagaimana organisasi berita warisan membuat kesilapan berat dalam tergesa-gesa untuk memecah berita. Dan inilah bagaimana kerajaan membuat kesilapan kejam dalam situasi yang sangat dipengaruhi yang meninggalkan banyak kemusnahan.

Tiada penyelesaian sihir, tetapi secara terang-terangan menamakan dan menggambarkan masalah adalah langkah pertama yang penting: Budaya dan ekonomi kita menggalakkan bertindak balas; akibatnya, kita menjadi orang yang lebih bertindak balas, tepat pada masa di mana cabaran paling mendesak kita—perang, wabak, perubahan iklim, ketidakfungsian politik—memerlukan keupayaan kita untuk bertindak balas sepenuhnya.

Kita boleh melawan massa bertindak balas dengan secara sengaja mencipta lebih banyak persekitaran yang bertindak balas dalam kehidupan kita sendiri. Kita boleh membaca buku cetak atau akhbar bukannya versi digital. Kita boleh pergi ke gym atau berjalan kaki tanpa telefon bimbit. Kita boleh menetapkan ruang bebas peranti. Kita boleh membangunkan batasan untuk berapa masa yang dihabiskan dalam talian, mungkin terutamanya di media sosial. Secara institusi, patut ada proses untuk menggalakkan tindak balas yang terancang walaupun—dan mungkin terutamanya—apabila inersia sedang mendorong tindak balas serta-merta.

Jika kita mahu berpeluang menavigasi masa yang genting kita, kita mesti mencari cara untuk menuntut semula dan melindungi ruang antara rangsangan dan tindak balas, yang bererti kita mesti mencari cara untuk menuntut semula dan melindungi kemanusiaan kita. Masa depan kolektif kita bergantung kepada ini.

Diadaptasi daripada oleh Brad Stulberg dan diterbitkan semula dengan kebenaran daripada HarperOne, satu cetakan HarperCollins Publishers. Hakcipta 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)