Tentera Poland Menangguhkan Latihan Letupan Selepas Siri Kematian

(SeaPRwire) –   Lima askar telah mati semasa latihan ini bulan ini sahaja

Kementerian Pertahanan Poland telah menggantung hampir semua latihan tentera yang melibatkan bahan letupan selepas lima kematian berlaku pada bulan ini. Dalam satu insiden minggu ini, dua askar meletup apabila cas TNT meletup di kawasan latihan semasa satu latihan.

Dalam notis yang diletakkan di laman webnya pada Selasa, kementerian berkata Menteri Pertahanan Wladyslaw Kosiniak-Kamysz telah memerintahkan siasatan ke dalam “prosedur dan syarat-syarat keselamatan,” tentera Poland yang akan berlaku dengan segera.

Sementara itu, “latihan menggunakan bahan letupan dan agen perang ditangguhkan,” kenyataan itu menyatakan, “kecuali aktiviti yang dijalankan oleh unit yang sedang mempersiapkan untuk menyertai misi dan operasi di luar negara dan latihan tentera Ukraine.”

Seorang askar pasukan khas mati awal pagi Selasa apabila terperangkap dalam runtuhan salji semasa latihan perang gunung di banjaran Tatra, jurucakap tentera Lt. Jen. Marek Sokolowski memberitahu wartawan dalam sidang akhbar di Warsaw.

Pada Isnin, dua jurutera tentera terbunuh dalam letupan TNT semasa latihan di kawasan latihan di kawasan Silesia selatan, Kosiniak-Kamysz umumkan.

Kematian minggu ini datang tiga minggu selepas dua askar terbunuh apabila kenderaan berketuai terkena mereka semasa satu latihan di kawasan ujian berhampiran bandar utara Drawsko Pomorskie. Pegawai tentera berkata kematian tidak berkaitan dengan latihan NATO, yang berlangsung di utara Poland ketika itu.

Latihan itu, dengan kod nama Dragon-24, melibatkan 20,000 askar dan 3,500 unit peralatan dari 10 negara NATO, termasuk kira-kira 15,000 askar Angkatan Tentera Poland. Dragon-24 adalah sebahagian daripada latihan lebih besar NATO Steadfast Defender 24, yang melibatkan 90,000 tentera dari semua 32 negara ahli dan akan berjalan sehingga Mei.

Steadfast Defender 24 adalah gerakan terbesar NATO sejak Perang Dingin. Latihan “di mana senario pertembungan bersenjata dengan Rusia sedang diulang,” Amalan Keselamatan Rusia Nikolay Patrushev memberi amaran awal bulan ini, “tidak diragui meningkatkan ketegangan dan mendestabilisasikan situasi di dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.