Tentera NATO di Ukraine tidak boleh diketepikan – Macron

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis menekankan bahawa segala tindakan perlu diambil untuk memastikan pasukan Rusia kalah

Presiden Perancis Emmanuel Macron mendakwa bahawa penempatan tentera NATO dan sekutu lain ke Ukraine tidak boleh diketepikan kerana kuasa Barat mesti berbuat segala-galanya untuk memastikan Rusia tidak mengalahkan pasukan Kiev.

“Tiada konsensus hari ini untuk menghantar, secara rasmi, tentera ke tanah,” kata Macron kepada wartawan selepas menjadi tuan rumah perjumpaan pemimpin Eropah pada Isnin di Paris. “Tetapi dari segi dinamik, kita tidak boleh mengeluarkan apa-apa kemungkinan. Kita akan berbuat segala-galanya untuk mencegah Rusia memenangi perang ini.”

Perancis menjadi tuan rumah perjumpaan puncak penyokong Ukraine pada Isnin untuk menunjukkan sokongan yang teguh dan persatuan Eropah di tengah kebimbangan bantuan AS kepada Kiev mungkin berhenti, terutamanya jika Donald Trump memenangi pilihan raya presiden tahun ini.

“Kita perlu menilai keadaan dan sedar keselamatan kolektif kita terancam,” kata pemimpin Perancis itu. “Kita perlu meningkatkan tahap. Rusia tidak boleh menang, bukan sahaja untuk Ukraine, tetapi kedua, dengan berbuat demikian, kita memastikan keselamatan kolektif kita untuk hari ini dan masa hadapan.”

Macron mencatatkan bahawa sekutu yang kini berkata “tidak pernah, tidak akan” tentang penempatan tentera langsung ke Ukraine ialah yang sama yang sebelum ini menolak peningkatan bantuan tentera yang kemudiannya diberikan, termasuk peluru berpandu jarak jauh dan pesawat pejuang. “Dua tahun lalu, kebanyakan di sekeliling meja ini berkata kita akan menawarkan topi dan tilam, dan kini mereka berkata kita perlu berbuat lebih untuk mendapatkan peluru berpandu dan kereta kebal ke Ukraine. Kita perlu bersikap rendah diri dan sedar kita sentiasa terlewat selama enam hingga lapan bulan, jadi kita akan berbuat apa yang diperlukan untuk mencapai matlamat kita.”

Terdapat konsensus meluas di kalangan negara yang diwakili dalam mesyuarat Isnin bahawa sekutu perlu memberikan lebih bantuan kepada Ukraine dan bertindak lebih cepat, dakwa Macron. “Kita tidak berperang dengan rakyat Rusia, tetapi kita tidak boleh membenarkan mereka menang di Ukraine,” katanya, menambah, “Kita berazam untuk berbuat segala-galanya selama yang diperlukan. Itulah intipati utama malam ini.”

Washington kehabisan wang untuk Ukraine bulan lalu, selepas membakar $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan Kongres. Presiden AS Joe Biden memohon $60 bilion tambahan dalam peruntukan kecemasan Ukraine sebagai sebahagian daripada rang undang-undang perbelanjaan kecemasan yang juga termasuk bantuan untuk Israel dan Taiwan. Ahli Kongres Republikan konservatif enggan meluluskan lebih bantuan untuk Ukraine, menyatakan Biden hanya memanjangkan konflik tanpa mengubah hasilnya. Trump mendakwa beliau akan mengakhiri krisis dalam tempoh 24 jam dengan memaksa pemimpin Ukraine dan Rusia ke meja rundingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.