Tentera keamanan PBB mendakwa diserang oleh Israel

(SeaPRwire) –   Insiden berlaku di selatan Lubnan semasa tempoh “keadaan tenang” relatif

Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lubnan menuduh tentera Israel menyerang patroli keamanan pada hari Sabtu, semasa gencatan senjata sementara antara Israel dan Hamas.

Insiden dilaporkan berlaku kira-kira tengah hari, berhampiran kampung Aytaroun di Lubnan, bersempadan dengan Israel dan 125 kilometer dari ibu negara Lubnan, Beirut. Menurut UNIFIL, ia berlaku “semasa tempoh keadaan tenang relatif di sepanjang Garis Biru.”

“Hari ini pada kira-kira jam 12 tengah hari, satu patroli UNIFIL telah ditembak oleh tembakan IDF di kawasan Aytaroun, di selatan Lubnan,” kata pasukan pengaman PBB dalam kenyataan di laman X mereka, menambah tiada anggota pengaman cedera, tetapi tembakan itu menyebabkan kerosakan kepada kenderaan mereka.

Sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada Oktober, sempadan Israel-Lubnan telah menyaksikan pertukaran tembakan kerap, terutamanya antara IDF dan kumpulan militan Lubnan, Hezbollah. Menurut agensi berita AFP, tembakan lintas sempadan telah mengorbankan 109 orang di Lubnan, termasuk 77 pejuang Hezbollah dan 14 orang awam, tiga daripadanya adalah wartawan.

Bulan lepas UNIFIL, yang ditubuhkan oleh Majlis Keselamatan PBB pada tahun 1978 untuk memantau penarikan Israel dari Lubnan, berkata salah seorang anggotanya cedera dalam serangan artileri ke atas pangkalan misi berhampiran kampung Houla di sempadan Lubnan-Israel.

Berikutan pengumuman gencatan senjata empat hari pada hari Jumaat, Hezbollah berkata mereka akan mematuhi syarat-syarat gencatan senjata jika Israel berbuat demikian, menurut sumber Hezbollah yang dikutip oleh Al Jazeera.

Misi pengaman PBB dengan kuat mengecam serangan Sabtu, memanggilnya “sangat membimbangkan” dan menyeru semua pihak dalam konflik untuk “melindungi anggota pengaman.” UNIFIL memberi amaran pada hari Jumaat bahawa eskalasi lanjut di selatan Lubnan boleh mengakibatkan “akibat memusnahkan,” dan menyeru semua pihak untuk “menghentikan kitaran keganasan ini.”

Israel belum memberi komen mengenai insiden itu. Sebelum ini, IDF menyatakan ia menyerang sasaran yang dimiliki oleh Hezbollah sebagai tindak balas kepada roket yang dilancarkan ke utara Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)