Tentera Israel membuka api ke atas orang awam Palestin ketika gencatan senjata – AP

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh semasa insiden itu, menurut agensi berita itu

Tentera Israel telah membuka api ke atas orang awam Palestin yang cuba kembali ke rumah mereka di utara Gaza sejurus selepas permulaan gencatan senjata empat hari antara Israel dan Hamas, seorang wartawan AP telah melaporkan dari tapak kejadian. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) sebelum ini telah memberi amaran kepada penduduk tempatan Gaza yang terusik daripada cuba berpindah ke bahagian utara enklaf itu.

Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh dan 11 lagi cedera parah pada kaki mereka semasa insiden itu, agensi berita Amerika Syarikat itu mendakwa pada Jumaat.

Seorang jurucakap tentera Israel telah memberitahu Haaretz bahawa laporan mengenai penggunaan api hidup oleh tentera IDF terhadap orang Palestin sedang disiasat.

Menurut akhbar itu, bilangan orang awam yang cedera oleh “api Israel” semasa usaha mereka untuk sampai ke bahagian utara Gaza berjumlah 15. Mereka telah dipindahkan ke sebuah hospital di Deir al-Balah di bahagian tengah Gaza untuk rawatan, Haaretz menambah.

The Times of Israel juga melaporkan bahawa sesetengah orang cuba keluar dari bahagian selatan enklaf itu. Walau bagaimanapun, ia mengatakan bahawa IDF hanya menggunakan cara menyebarkan rusuhan untuk membuat mereka berpaling balik.

Sejurus selepas gencatan senjata bermula pada jam 7 pagi tempatan, tentera Israel mula menjatuhkan risalah di Gaza memberi amaran kepada penduduk tempatan daripada kembali ke rumah mereka di bahagian utara enklaf itu.

Jurucakap media bahasa Arab IDF Avichay Adraee juga menghubungi rakyat Palestin di X (dahulunya Twitter), mengingatkan mereka bahawa, walaupun gencatan senjata, “perang belum berakhir lagi. Paus kemanusiaan adalah sementara. Bahagian utara Gaza adalah kawasan perang yang berbahaya dan dilarang berpindah ke utara.” Mereka yang masih berada di utara Gaza sebaliknya harus menggunakan gencatan senjata untuk dievakuasi ke selatan melalui Jalan Salah al-Din, tegas Adraee.

Perjanjian gencatan senjata menyeru Hamas untuk melepaskan sekurang-kurangnya 50 daripada kira-kira 240 tebusan yang ditangkap semasa serangan 7 Oktober dan Israel untuk melepaskan beberapa 150 banduan Palestin mereka. Pertukaran pertama, dilaporkan menampilkan 13 wanita dan kanak-kanak Israel dan 39 wanita dan remaja Palestin, dijangka berlaku pada hari Jumaat.

IDF juga berjanji untuk menghentikan serangan udara mereka di selatan Gaza, memperkenalkan jeda enam jam harian dalam serangan mereka di bahagian utara enklaf itu dan membenarkan bantuan masuk ke Gaza, Kementerian Luar Qatar, yang membantu mengatur persetujuan itu, berkata. Lorries pertama dengan kargo kemanusiaan sudah mula memasuki Gaza dari Mesir, menurut laporan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)