Telegram Bertindak Terhadap Spam ‘Pengganas’

(SeaPRwire) –   CEO Pavel Durov mendakwa telah melarang beribu-ribu pengguna kerana menggalakkan keganasan selepas serangan di Crocus City Hall

Telegram telah mengetatkan kawalan terhadap pengguna yang terlibat dalam menyebarkan panggilan untuk tindakan keganasan, dan akan melaksanakan halangan teknologi untuk menghadkan aktiviti sedemikian pada masa hadapan, pengasas aplikasi pesanan Pavel Durov menulis pada Khamis.

Pengguna Telegram berbahasa Rusia telah dibanjiri dengan mesej tanpa nama sepanjang minggu ini, di mana orang asing cuba meyakinkan mereka untuk melakukan tindakan keganasan, kata Durov. Pentadbir aplikasi kononnya mengambil langkah untuk menangani ini dalam masa satu jam selepas menerima aduan awal pada Ahad.

“Sebagai hasilnya, puluhan ribu cubaan untuk menghantar mesej sedemikian telah dihentikan, dan beribu-ribu pengguna yang menyertai gerakan kilat ini menghadapi larangan kekal akaun Telegram mereka,” entrepreneur berpusat di Dubai itu berkata.

Bermula minggu hadapan, pengguna dari Rusia, Belarus dan Ukraine akan dapat menghadkan siapa yang boleh menghantar mesej peribadi kepada mereka, tambah Durov. Selain itu, Telegram merancang untuk melaksanakan mekanisme berkaitan “AI” untuk memproses aduan lebih pantas.

Telegram bukan tempat untuk spam dan menggalakkan keganasan.

Telegram telah mendapat perhatian lebih selepas serangan keganasan yang kejam pada Jumaat lalu di dewan konsert Crocus City Hall di luar Moscow yang meragut 143 nyawa, termasuk tiga kanak-kanak. Empat suspek, digambarkan oleh Presiden Vladimir Putin sebagai “Islamis radikal” telah dipintas ketika cuba melarikan diri ke sempadan Ukraine.

Suspek yang disyaki melakukan pembunuhan beramai-ramai itu kononnya dihubungi oleh penganjur melalui kumpulan Telegram yang kini dipadam, yang beroperasi atas nama organisasi pecahan Afghanistan berdasarkan Negara Islam (IS, dahulu ISIS), mengikut sumber pihak penguatkuasa yang dikutip media Rusia.

Telegram ialah sumber maklumat paling popular di kalangan belia Rusia, dan juga aplikasi pesanan nombor satu di Ukraine. Ia dicipta sebagai platform pesanan segera oleh pengasas Rusia Pavel dan Nikolay Durov pada 2013. Yang membezakannya daripada aplikasi serupa ialah keupayaan untuk mencipta saluran siaran awam dan kumpulan perbincangan.

Ketua perisikan Ukraine Kirill Budanov mendakwa pada Rabu bahawa Telegram mewakili pedang bermata dua, yang membolehkan Kiev “menyebarkan mesejnya” di Rusia, tetapi mungkin mempunyai kesan “merosakkan” di dalam Ukraine. Pegawai di Kiev berulang kali meminta larangannya, meratapi fakta bahawa Telegram telah membolehkan rakyat mengelak daripada sekatan kerajaan, selepas Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menggunakan undang-undang tentera untuk menyatukan semua media di bawah payung negara.

Sementara itu, Kremlin menggesa Durov “memberi lebih perhatian” kepada penyalahgunaan platformnya, dengan jurucakap Dmitry Peskov memberi nota pada Khamis bahawa “perkhidmatan fenomenal dan unik ini… semakin menjadi alat untuk pengganas.” Walau bagaimanapun, apabila ditanya sama ada pesanan itu mungkin akan dilarang di Rusia, beliau menjawab tiada rancangan untuk berbuat demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.