Tarikh telah ditetapkan untuk serangan Rafah – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Sebuah rakan koalisi telah mengancam untuk menarik sokongan daripada perdana menteri jika dia gagal menyerang bandar Palestin Rafah

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengatakan kerajaannya telah menetapkan tarikh untuk operasi darat besar-besaran di Rafah, perlindungan Palestin terakhir yang tinggal di Gaza.

Pemimpin Israel ini berada di bawah tekanan baik dari sekutu rapatnya Amerika Syarikat, yang melihat serangan yang dijanjikan itu sebagai ancaman besar kepada orang awam, dan daripada ahli-ahli koalisi sendiri, yang menuntut tindakan tentera.

Kira-kira 1.3 juta orang, kebanyakannya terpaksa berpindah dari bahagian-bahagian lain enklaf Palestin, dianggarkan berdesak-desakan di bandar itu, yang terletak di sempadan Gaza dengan Mesir.

Dalam kenyataan video pendek pada Isnin malam, perdana menteri berkata bahawa mencapai kemenangan ke atas kumpulan militan Hamas “memerlukan masuk ke Rafah dan penghapusan batalion pengganas di sana. Ia akan berlaku – terdapat tarikh.”

Sebelum ini pada hari itu, Menteri Keselamatan Negara Israel Itamar Ben-Gvir mengeluarkan ultimatum kepada Netanyahu, dengan menyatakan bahawa jika beliau “memutuskan untuk mengakhiri perang tanpa serangan meluas ke atas Rafah untuk menewaskan Hamas, beliau tidak akan mempunyai mandat untuk terus berkhidmat sebagai perdana menteri.”

Jerusalem Barat telah mengisytiharkan penghapusan Hamas, yang menganjurkan serangan maut ke dalam selatan Israel pada bulan Oktober lalu, sebagai matlamat utamanya. Netanyahu sebelum ini mendakwa bahawa Tentera Pertahanan Israel (IDF) “telah menghapuskan 19 daripada 24 batalion Hamas”.

Ahad lalu, IDF mengumumkan bahawa ia menarik kebanyakan pasukannya daripada bahagian selatan Gaza. Langkah itu akan memberi tentera rehat, untuk persiapan misi masa hadapan di kawasan Rafah, kata Menteri Pertahanan Yoav Gallant.

Pemerhati taktik Israel mengatakan ia jauh berbeza daripada sasaran tepat terhadap militan Hamas, yang mana cara itulah yang digambarkan Jerusalem Barat. Lebih 33,000 orang Palestin telah terbunuh dalam lebih enam bulan permusuhan, berbanding kira-kira 1,200 orang Israel terbunuh dalam pembunuhan beramai-ramai Hamas awal.

Minggu lalu, Israel menyerang konvoi kumpulan kemanusiaan World Central Kitchen dalam siri serangan udara, yang membunuh tujuh pekerja bantuan. Serangan itu, yang dideskripsikan oleh IDF sebagai kesilapan tragis, diperintah walaupun kumpulan itu telah berkoordinasi misinya dengan ketenteraan dengan rapat.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengancam minggu lalu untuk menimbang semula sokongan Washington terhadap Israel kecuali ia mengubah pendekatan. Sejak itu, Israel telah membuka semula lintasan sempadan untuk membenarkan lebih bantuan memasuki Gaza dan melaporkan peningkatan bilangan trak yang memuatkan bekalan penting memasuki wilayah berkekang, selepas mendakwa selama berbulan-bulan bahawa ia tidak menghalang aliran bantuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.