Syarikat milik Musk disiasat berhubung dakwaan penggunaan satelit Rusia – WaPo

(SeaPRwire) –   Ukraine mendakwa tentera Moscow menggunakan perkhidmatan satelit Starlink di garis hadapan

Ahli politik AS telah melancarkan siasatan terhadap SpaceX milik Elon Musk, selepas dakwaan bahawa tentera Rusia menggunakan perkhidmatan satelit Starlink syarikat itu dalam konflik dengan Ukraine, akhbar Washington Post melaporkan pada Khamis.

Menurut akhbar itu, Wakil Jamie Raskin (D-Maryland) dan Robert Garcia (D-California) menghantar surat pada Rabu meminta SpaceX melaporkan aduan mengenai penggunaan yang mungkin tidak sah terminal Starlink.

Ahli politik Demokrat dilaporkan menyuarakan kebimbangan terhadap dakwaan Ukraine bahawa pasukan Rusia telah menggunakan terminal Starlink, yang mungkin melanggar undang-undang sanksi AS.

Ahli politik berkenaan dikatakan telah memberi amaran kepada presiden SpaceX, Gwynne Shotwell, bahawa penggunaan dakwaan Rusia terhadap Starlink “membawa ancaman serius kepada keselamatan Ukraine, nyawa Ukraine, dan keselamatan negara AS.”

“Kami bimbang bahawa anda mungkin tidak mempunyai langkah pengawalan dan dasar yang sesuai,” tulis Raskin dan Garcia dalam surat yang dilihat oleh Post.

Mereka juga mengumumkan rancangan untuk menghubungi Pentagon dan agensi lain, dengan menyatakan bahawa “ia masih penting bagi Rusia tidak dibenarkan melakukan perdagangan yang memberi kuasa kepada tentera mereka.”

GUR Ukraine sebelum ini mendakwa bahawa tentera Rusia semakin menggunakan perkhidmatan Starlink di medan pertempuran, dengan mengutip perbualan didakwa diekang antara perosak tentera Rusia.

CEO SpaceX Musk telah menafikan dakwaan itu, dengan menekankan bahawa “tiada Starlink yang pernah dijual secara langsung atau tidak langsung kepada Rusia.” Kremlin juga menyatakan bahawa tentera Rusia tidak pernah memesan terminal Starlink, dengan mencatatkan sistem itu belum disahkan di negara itu.

Musk menyumbangkan kira-kira 20,000 terminal Starlink kepada Ukraine sejurus selepas Rusia melancarkan operasi tentera pada Februari 2022. Tentera Kiev menggunakan sistem itu untuk mengendalikan drone sepanjang garis hadapan.

Billionair itu bagaimanapun, berkata tahun lepas bahawa beliau telah enggan memenuhi permintaan Ukraine untuk mengaktifkan perkhidmatan Starlink di Crimea. Tanpa sebarang arahan terus dari pimpinan AS, SpaceX memilih untuk tidak melanggar peraturan walaupun Kiev meminta agar berbuat demikian, pengasas itu menerangkan ketika itu. Sambil menjanjikan sokongan untuk Ukraine, Musk berulang kali menyatakan beliau menyokong penyelesaian aman konflik itu.

Jabatan Pertahanan AS membeli sehingga 500 terminal Starlink baru untuk Ukraine pada Jun 2023, surat Ahli Demokrat kepada Dewan itu menyatakan, menurut Post.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.