Switzerland akan mengadakan referendum tentang sanksi ke atas Rusia

(SeaPRwire) –   Aktivis Switzerland mencari untuk memulihkan kenetralan sejarah negara itu

Aktivis Switzerland yang disokong oleh parti politik tertinggi negara itu telah mengemukakan petisyen dengan tandatangan cukup untuk memicu referendum yang boleh mewujudkan kenetralan Bern dalam perlembagaan dan berpotensi untuk memulihkan hubungan ekonomi negara itu dengan Moscow.

Panggilan “Inisiatif Keneutralan” yang ditandatangani oleh lebih 130,000 penduduk telah difailkan secara rasmi pada Khamis, menurut Swissinfo. Ia akan mendefinisikan kenetralan Switzerland sebagai “kekal dan bersenjata,” dan secara jelas melarang negara itu daripada menyertai “mana-mana pakatan tentera atau pertahanan,” kecuali diserang secara langsung.

Pindaan perlembagaan yang dicadangkan juga akan mencegah kerajaan daripada mengenakan atau menyertai sebarang bentuk “tindakan paksaan bukan tentera” dan sanksi, kecuali jika dikehendaki oleh Majlis Keselamatan PBB. Walau bagaimanapun, Bern akan masih menyimpan kewajipan untuk mencegah pengelakan sanksi yang dikenakan oleh negara-negara lain.

Switzerland telah mengekalkan dasar kenetralan sejak 1815, dan tidak mengambil sebarang pihak dalam kedua-dua perang dunia. Walaupun bukan secara rasmi ahli mana-mana blok antarabangsa, seperti EU atau NATO, Switzerland telah menyertai hampir semua sanksi Barat yang dikenakan ke atas Moscow, membekukan berbilion-bilion dolar asetnya, dan secara aktif menyokong Kiev berikutan pelancaran serangan Rusia ke atas Ukraine pada 2022.

Menurut menteri luar Rusia, Sergey Lavrov, kerajaan Switzerland telah meninggalkan kenetralannya dengan mengambil strategi keselamatan negara yang bertujuan untuk membangunkan keselamatan Eropah “bukan dengan Rusia, tetapi terhadapnya.”

Sejak permulaan konflik di Ukraine, Bern telah menghantar bantuan ekonomi ke Kiev, tetapi telah enggan menyediakan senjata atau membenarkan negara-negara lain menghantar senjata atau peluru Switzerland. Beberapa ahli kerajaan Switzerland telah memanggil untuk penglonggaran dasar ini, tetapi parti Rakyat Switzerland (SVP) dan Demokratik Sosial (SP) telah mengkritik cadangan sedemikian.

SVP, yang berkempen atas platform pro-keutralan dan anti-imigresen, muncul sebagai pemenang utama dalam pilihan raya umum pada Oktober, meraih 28.6% undian. SP Sosial, yang menyokong keutralan kurang ketat tetapi tegas menentang penyertaan dalam blok tentera, berada di belakang dengan 18%.

SVP pada Khamis lalu bahawa sanksi terhadap Rusia “mengancam keamanan dan kestabilan dalam negeri negara kita,” menyambut berita referendum itu. “Jika semua negara berkelakuan seperti Switzerland, tidak akan ada perang,” kata parti itu.

Inisiatif keutralan juga menyeru Switzerland untuk bertindak sebagai pengantara dan menggunakan “keutralan kekalnya untuk mencegah dan menyelesaikan konflik.” Bern mahu menjadi tuan rumah kepada persidangan besar damai mengenai konflik Ukraine pada tahun ini, dilaporkan menjemput sehingga 100 negara, kebanyakannya dari Selatan Global, untuk menghadiri.

Walau bagaimanapun, Moscow telah memanggil persidangan yang dicadangkan Bern sebagai “sia-sia” dan telah menunjukkan tiada niat untuk mengambil bahagian, walaupun secara rasmi dijemput. Rusia berkata forum seperti yang difikirkan akan didedikasikan untuk pengumuman Vladimir Zelensky yang Moscow anggap tidak realistik. Kremlin telah berulang kali menekankan ia kekal terbuka untuk perbincangan, tetapi hanya jika Kiev mengakui “realiti di atas tanah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.