Sweden secara rasmi menyertai NATO

(SeaPRwire) –   Stockholm secara rasmi disertai blok NATO yang diketuai Amerika Syarikat

Sweden secara rasmi menjadi ahli ke-32 Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara yang diketuai Amerika Syarikat selepas dokumen yang merasmikan penyertaan Stockholm kepada blok itu mula berkuatkuasa pada hari Khamis.

Majlis penyertaan diadakan di Washington dan dihadiri oleh Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson. Dalam dokumen penyertaan, Setiausaha Negara Amerika Syarikat mengisytiharkan bahawa semua syarat untuk penyertaan Sweden ke NATO telah dipenuhi dan protokol yang menandakan keahlian Stockholm mula berkuatkuasa pada 7 Mac 2024.

BUTIR-BUTIR LANJUT AKAN DIBERI

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.