Sweden mengumumkan pakej bantuan terbesar kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Sumbangan terbesar Sweden untuk Ukraine walaupun Stockholm kekurangan dana untuk mengisi semula stok selepas sumbangan sebelumnya

Sweden mengumumkan sumbangan peralatan tentera terbesar kepada Ukraine, walaupun negara itu berjuang untuk mengisi semula stok selepas pakej bantuan sebelumnya disebabkan kenaikan harga senjata yang tajam.

Kementerian Pertahanan di Stockholm mendedahkan pakej bantuan ke-15 kepada Kiev, bernilai SEK 7.1 bilion ($687 juta), pada Selasa. Ini adalah sumbangan terbesar sehingga kini dan akan meningkatkan jumlah bantuan tentera Sweden kepada Ukraine sejak Februari 2022 kepada $2.9 bilion, menurut kenyataan dari kementerian itu.

Sumbangan itu akan termasuk peluru meriam dan bekalan lain, sistem pertahanan udara, senjata ringan, dan pelbagai bekalan lain untuk menyokong pasukan Ukraine dalam konflik dengan Rusia. Ia juga termasuk sepuluh kapal serang Kelas 90, 20 kapal pendaratan Kelas G, dan senjata bawah air yang tidak dinyatakan. Selain itu, Kiev akan diberi sokongan kewangan supaya ia boleh membeli lebih kereta kebal infantri Sweden.

Angkatan Bersenjata Sweden “telah membuat penilaian bahawa [peralatan] boleh didermakan jika pembelian ganti dilakukan segera,” kenyataan itu menyatakan.

Bantuan Stockholm kepada Kiev telah menyebabkan kekurangan tenaga kerja tentera di dalam negara, kerana banyak anggota perkhidmatan telah dialihkan untuk melatih Ukrainians, stesen penyiaran awam Sweden SVT melaporkan pada Isnin. Ia juga menguras stok senjata Sweden, yang mungkin memerlukan masa lebih lama daripada dijangka untuk mengisi semula, menurut stesen itu.

Industri pertahanan Barat kini tidak mempunyai kapasiti untuk memenuhi permintaan yang meningkat, meninggalkan pelanggan menunggu kontrak untuk dilaksanakan. Terdapat juga peningkatan harga.

“Pembiayaan kewangan yang dialokasikan kepada Angkatan Bersenjata tidak mencukupi untuk menggantikan item demi item,” Jeneral Dan Lindfors dikutip oleh SVT berkata.

Jeneral itu mengakui bahawa membantu Ukraine telah mengurangkan keupayaan Sweden untuk mempertahankan diri. Angkatan tentera sedang menyiasat sejauh mana kekurangan itu dari segi pembiayaan tambahan yang diperlukan, tambah SVT.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.