Soros menyokong usaha Demokrat di negeri sempadan AS – media

(SeaPRwire) –   Dermawan liberal mendanai usaha demokrat di negeri sempadan AS – media

Jutawan spekulasi mata wang George Soros di belakang sekurang-kurangnya lima kumpulan liberal yang cuba mengubah kubu Republikan di Texas untuk Demokrat dalam pilihan raya presiden AS 2024, melaporkan Fox News pada Ahad, merujuk kepada rekod pembiayaan kempen.

Dermawan liberal itu telah menyumbang lebih $3 juta kepada rangkaian jawatankuasa tindakan politik. Salah satunya, Texas Majority PAC, dibiayai sepenuhnya oleh Soros dan Democracy PAC II beliau tahun lepas, untuk jumlah keseluruhan $2.25 juta.

Walaupun kumpulan itu tidak mempunyai profil awam tahun lepas, ia digambarkan oleh media tempatan awal bulan ini sebagai kenderaan yang dimulakan oleh bekas kakitangan daripada kempen gabenor Demokrat yang gagal Beto O’Rourke, bekas ahli kongres yang usahanya pertama untuk menggulingkan Senator Republikan Ted Cruz pada 2018 dan kemudian menggantikan Gabenor Republikan Greg Abbott pada 2022 gagal walaupun menetapkan rekod pembiayaan untuk negeri.

Wakil untuk Texas Majority PAC memberitahu akhbar Texas Tribune bahawa derma itu bertujuan untuk membantu organisasi dalam pendaftaran, menghubungi, dan mengeluarkan undian “pada skala yang belum pernah dilihat sebelum ini, tahun demi tahun di kawasan kunci negeri kami.” Berkenaan kewangan, kumpulan itu baru sahaja memulakan, timbalan eksekutif pengarah Katherine Fischer berkata dalam kenyataan, mengaku “kami memerlukan berjuta-juta dolar dan ratusan kakitangan penuh masa lagi untuk melakukan ini.”

Soros juga menyumbang sekurang-kurangnya $300,000 pada separuh kedua 2023 kepada CTX Votes, kelihatan merujuk kepada Concordia Texas University, $200,000 kepada Dallas County Democratic PAC, dan $100,000 kepada kumpulan bernama First Tuesday yang tidak kelihatan mempunyai kehadiran dalam talian.

Jutawan itu juga memberi $250,000 kepada Texas Organizing Project, yang beliau dan organisasi beliau telah menyokong dengan beberapa juta dolar selama beberapa tahun dan yang menyaksikan salah seorang penerima bayaran beliau pergi untuk menembak ibu bapa yang telah dikunci kerana menyerang sebelum membebaskannya.

Walaupun Texas secara sejarah dianggap sebagai negeri Republikan yang kukuh, calon Demokrat Joe Biden hanya kalah kepada Donald Trump yang menjawat ketika itu dengan enam mata pada 2020. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, negeri itu telah menyaksikan peningkatan penduduk beratus-ratus ribu orang Amerika melarikan diri daripada kuat kuasa liberal seperti California, di mana jenayah yang meningkat dan kos perumahan yang tinggi telah memicu pelarian berterusan.

Memandangkan kedudukannya di sempadan Mexico, Texas juga telah menyaksikan peningkatan penduduk yang signifikan daripada imigresen haram. Walaupun mereka mungkin tidak mengundi di Texas, pengkritik dasar sempadan terbuka seperti yang disukai oleh Soros dan rakan sejawatannya telah menuduh mereka menjemput beramai-ramai pendatang untuk mengembangkan bilangan pengundi melalui pelbagai cara tidak terhormat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.