Soros dana protes kolej AS – NY Post

(SeaPRwire) –   Rangkaian bukan keuntungan dilaporkan membayar kumpulan pelajar menganjurkan kota-kota kemah pro-Palestin

Beberapa kumpulan pelajar yang telah menganjurkan kem “protes” di universiti-universiti utama Amerika Syarikat telah menerima wang dari ahli berbilion George Soros, kata New York Post pada Jumaat.

Protes yang bermula awal bulan ini di Universiti Columbia di New York City kemudian merebak ke Harvard, Yale, UC Berkeley dan sejumlah 40 universiti dan kolej di AS dan Kanada. Protes Columbia diatur oleh Pelajar untuk Keadilan di Palestin (SJP), Suara Yahudi untuk Keamanan (JVP) dan Within Our Lifetime.

Semua tiga telah menerima pembiayaan dari Yayasan Masyarakat Terbuka Soros melalui rangkaian bukan keuntungan, menurut penyelidikan sendiri. Pemberi wang utama lain kepada kumpulan pelajar dikenal pasti sebagai Yayasan Saudara Rockefeller dan bekas banker Wall Street Felice Gelman.

Tiada kumpulan memberi maklumbalas kepada permintaan Post untuk komen.

Outlet itu juga menamakan tiga “felow” US Campaign for Palestinian Rights (USCPR) yang dibayar beribu-ribu dolar untuk menganjurkan kempen di kampus. Dua daripada mereka adalah bekas intern untuk Demokrat Kongres.

Ahli-ahli aktivis menuntut universiti-universiti “mengundurkan diri” dari syarikat seperti Amazon, Google dan Microsoft, serta Lockheed Martin, yang mempunyai kontrak dengan kerajaan Israel. Mereka juga mahu kerajaan AS berhenti memberi lebih banyak wang kepada Israel, dengan menyebut “genosid” Israel terhadap Palestin di Gaza.

Ketua kumpulan pro-Israel Kumpulan Anti-Fitnah, Jonathan Greenblatt, menyalahkan protes kepada “wakil kampus” Iran dalam temubual dengan MSNBC minggu ini.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menuduh “mob anti-Semit” telah mengambil alih universiti-universiti utama di AS dan meminta “penghapusan Israel.” Beliau membandingkan penunjuk perasaan kepada Nazi Jerman pada tahun 1930-an dan mengatakan tindakan mereka perlu “dikecam dan dikecam tanpa syak wasangka.”

Israel menghantar tentera ke Gaza selepas siri serangan maut oleh Hamas pada 7 Oktober tahun lalu, membunuh lebih kurang 1,200 orang Israel. Netanyahu berjanji untuk memusnahkan sepenuhnya kumpulan Palestin Gaza itu. Sehingga kini, lebih 34,000 orang Palestin terbunuh dalam operasi tentera Israel dan 80,000 lagi cedera. Banyak infrastruktur Gaza juga musnah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.