Sokongan untuk perlindungan LGBTQ menurun – kajian

(SeaPRwire) –   Satu kajian baru Amerika Syarikat mendedahkan penurunan pertama sokongan terhadap langkah-langkah anti-diskriminasi sejak 2015

Sokongan awam Amerika Syarikat terhadap undang-undang anti-diskriminasi LGBTQ telah menurun untuk kali pertama sejak 2015 walaupun peningkatan bilangan rakyat Amerika Syarikat yang mengenal pasti diri mereka sebagai bukan heteroseksual, satu kajian baru mendapati.

Institut Kajian Agama Awam (PRRI), yang dikeluarkan pada Selasa, menunjukkan bahawa 67% daripada orang dewasa Amerika Syarikat menyokong hak perkahwinan sesama jenis, turun daripada 69% pada 2022. Pada masa yang sama, sokongan terhadap perlindungan terhadap diskriminasi terhadap LGBTQ dalam perumahan dan pekerjaan turun kepada 76% daripada 80%, dan penentangan terhadap membenarkan perniagaan menolak perkhidmatan berdasarkan kepercayaan agama merosot kepada 60% daripada 65%.

Walaupun rakyat Amerika Syarikat dari semua spektrum politik dan kebanyakan agama masih secara besar-besaran menyokong perlindungan LGBTQ, penurunan sokongan boleh menjadi “isyarat amaran,” Ketua Pegawai Eksekutif PRRI Melissa Deckman berkata kepada . “Ini benar-benar kali pertama kami melihat penurunan sokongan,” katanya. Kajian itu “mengingatkan kita bahawa anda tidak boleh mengharapkan hak-hak yang diperjuangkan keras untuk sesetengah rakyat Amerika Syarikat akan terus meningkat selama-lamanya,” tambahnya.

Hanya 59% daripada Republikan menyokong perlindungan anti-diskriminasi untuk rakyat LGBTQ Amerika Syarikat, berbanding dengan 89% daripada Demokrat, kajian itu menunjukkan. Sokongan Republikan terhadap undang-undang sedemikian jatuh daripada 66% pada 2022 dan bahkan lebih rendah daripada tahap 61% yang dicapai pada 2015.

Politik konservatif telah menentang aktivisme LGBTQ dan prosedur menukar jantina untuk kanak-kanak. Sembilan belas negeri yang dikuasai Republikan telah melaksanakan sekatan terhadap penghalang puberti dan pembedahan menukar jantina.

Beberapa negeri telah cuba mengharamkan persembahan drag untuk kanak-kanak, dan beberapa daerah sekolah di negeri seperti Texas, Tennessee dan Florida telah mengeluarkan buku-buku bertema LGBTQ daripada perpustakaan mereka.

Syarikat-syarikat besar seperti Target dan pembuat bir Bud Light Anheuser-Busch telah menghadapi balasan pengguna atas promosi bertema LGBTQ mereka.

Sokongan awam terhadap isu-isu LGBTQ telah merosot walaupun bilangan rakyat Amerika Syarikat yang mengenal pasti diri mereka sebagai LGBTQ meningkat dengan pesat. Populasi LGBTQ telah lebih daripada dua kali ganda sejak 2016, kepada 10% daripada 4%, kata PRRI.

PRRI juga mendapati perbezaan yang ketara dari segi geografi, politik dan agama. Sebagai contoh, 16% responden kajian dari New Mexico mengenal pasti diri mereka sebagai LGBTQ, berbanding hanya 4% di Alabama dan Carolina Selatan. Sementara itu, 58% daripada rakyat LGBTQ Amerika Syarikat menganggap diri mereka secara politik liberal, berbanding 13% yang mengatakan mereka konservatif. Lebih separuh (52%) daripada responden LGBTQ mengenal pasti diri mereka sebagai tidak beragama, berbanding 27% daripada populasi keseluruhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.