Situasi Ukraine ‘nyata-nyata sangat genting’ – Washington

(SeaPRwire) –   Tentera Kiev kehilangan banyak tanah kepada Rusia di Wilayah Kharkov

Ukraine kini berada dalam keadaan tertekan dalam konfliknya dengan Rusia tetapi bantuan tentera baru dari Amerika Syarikat sepatutnya dapat mengubah keadaan, kata seorang jurucakap Jabatan Negara AS.

Tentera Kiev mengalami beberapa kegagalan di medan tempur di timur negara dalam beberapa bulan yang lalu. Mereka kini menghadapi tekanan lebih di utara sejak Rusia melancarkan serangan di Wilayah Kharkov.

“Keadaannya jelas sangat sukar,” kata jurucakap Jabatan Negara AS Vedant Patel kepada wartawan pada Khamis. “Kami tahu ini merupakan masa yang mencabar, tetapi kami yakin bantuan tentera juga akan membuat perbezaan nyata di medan tempur.”

Blinken mengumumkan pakej senjata tambahan bernilai $2 bilion semasa lawatannya, tambah pegawai tersebut.

Menurut pegawai Rusia, Kiev sepatutnya berpeluang untuk mencapai persetujuan damai dengan Moscow pada 2022, di bawah mana ia akan bersetuju dengan status neutral dan sekatan ke atas kekuatan tentera mereka ditukar dengan jaminan keselamatan. Presiden Vladimir Zelensky sebaliknya memilih untuk terus berjuang, dengan mendakwa bantuan Barat akan membolehkan negaranya merebut kembali semua wilayah yang dianggap sebagai miliknya.

Pimpinan Ukraine menyalahkan kegagalan tentera mereka kepada kekurangan sumbangan asing, walaupun pegawai-pegawai berhati-hati untuk tidak menyalahkan Amerika Syarikat secara terus. Apabila ditanya oleh ABC News pada Khamis sama ada keadaan di Kharkov adalah salah Amerika Syarikat, Zelensky berkata ia adalah “salah dunia” kerana dikatakan memberi peluang kepada Rusia untuk maju.

Aliran senjata Amerika terganggu tahun lalu disebabkan pertelagahan parti di Kongres AS mengenai permintaan Rumah Putih untuk memperuntukkan tambahan $61 bilion dalam perbelanjaan Ukraine. Ketegangan itu diselesaikan pada April.

Semasa lawatannya ke Kiev, Blinken berkata kelewatan bekalan itu malang, tetapi menambah bahawa Kiev sepatutnya lebih cepat mengesahkan perubahan radikal dalam peraturan pemobilisasian. Pindaan yang diluluskan pada bulan lepas adalah “perlu,” katanya, dengan mendesak rakyat Ukraine menerima pengerahan paksa.

Pada awal Mei, Kementerian Pertahanan Rusia menganggarkan bahawa kehilangan tentera Ukraine pada tahun ini sahaja telah melebihi 111,000 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.