Shakira Capai Persetujuan untuk Elakkan Perbicaraan Penipuan Cukai $16 Juta. Inilah Yang Perlu Anda Tahu

Shakira's Trial In Barcelona For Alleged Tax Fraud

(SeaPRwire) –   Shakira telah mencapai persetujuan dengan pendakwaan Sepanyol mengenai tuduhan pengelakan cukai, pada hari pembukaan perbicaraannya di Barcelona.

Penyanyi pop Colombia berusia 46 tahun itu, yang nama penuhnya ialah Shakira Isabel Mebarak Ripoll, bersetuju pada Isnin untuk membayar denda €7.3 juta ($8 juta), walaupun mengatakan beliau yakin mahkamah akan mendapatinya tidak bersalah.

Shakira juga menerima denda tambahan €438,000 ($478,000) dan akan menerima hukuman penjara tiga tahun yang tertangguh, hakim yang mengetuai perbicaraan itu berkata pada Isnin.

Kes berprofil tinggi itu mendakwa bahawa Shakira gagal membayar kerajaan Sepanyol €14.5 juta ($15.8 juta) cukai dari 2012 hingga 2014. Menurut undang-undang Sepanyol, sesiapa yang kekal di Sepanyol lebih lama daripada enam bulan setahun dianggap sebagai penduduk untuk tujuan percukaian. Oleh itu, pertikaian itu memberi tumpuan kepada masa Shakira di Sepanyol semasa tahun-tahun tersebut walaupun menetapkan alamat rasminya di Bahamas.

Kadar cukai jauh lebih rendah di Bahamas berbanding di Sepanyol. Shakira sebelum ini dinamakan dalam siasatan “Panama Papers” yang mendedahkan aktiviti luar pesisir beberapa orang paling berkuasa di dunia.

Pendakwaan dijadualkan memanggil saksi untuk memberi keterangan mengenai tempat kediaman Shakira, termasuk pakar kecantikan, profesional kesihatan, dan pemandunya. Jika didapati bersalah, penyanyi “Hips Don’t Lie” itu dihadapkan hukuman penjara lapan tahun dan dua bulan dan denda €23.8 juta ($26 juta).

Pada Julai, pendakwa mengemukakan dokumen yang mendakwa bahawa Shakira membeli rumah di Barcelona pada 2012, yang menjadi rumah keluarga bersama bekas rakannya Gerard Piqué, pemain bola sepak Sepanyol yang kini telah bersara, dan dua anak lelaki mereka. Pasangan itu berkahwin selama 11 tahun sebelum berpisah awal Jun.

Shakira selama ini mengekalkan ketidakbersalahannya, yang ditegaskannya dalam kenyataan yang diterbitkan Isnin, selepas persetujuannya. “Sepanjang kerjaya saya, saya sentiasa berusaha untuk berbuat yang betul dan menjadi contoh yang positif kepada orang lain,” kata kenyataan itu, menambah bahawa beliau telah mendapatkan nasihat cukai daripada firma perundingan PWC dan EY.

“Sayangnya, dan walaupun usaha ini, pihak berkuasa cukai di Sepanyol mengejar kes terhadap saya seperti yang dilakukan terhadap banyak atlet profesional dan individu berprofil tinggi lain, menyedut tenaga, masa, dan ketenangan mereka selama bertahun-tahun.”

“Walaupun saya bertekad untuk mempertahankan ketidakbersalahan saya dalam perbicaraan yang peguam saya yakin akan membebaskan saya, saya telah membuat keputusan untuk akhirnya menyelesaikan isu ini dengan kepentingan terbaik anak-anak saya di hati yang tidak mahu melihat ibu mereka mengorbankan kesejahteraan peribadi dalam perjuangan ini,” kenyataan itu terus.

Shakira mempunyai siasatan pengelakan cukai kes kedua yang masih menunggu.

Kerajaan Sepanyol telah mengambil tindakan keras terhadap pengelakan cukai dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Beberapa individu berprofil tinggi lain juga dituntut oleh pihak berkuasa Sepanyol atas tuduhan serupa, termasuk pemain bola sepak Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi, yang juga didenda jumlah wang yang besar. Kedua-duanya didapati bersalah tetapi mengelak hukuman penjara dengan hukuman tertangguh.

Negara ini telah melaksanakan langkah-langkah untuk menemui mereka yang tidak mengisytiharkan pendapatan dan cukai serta aset seperti yang ditetapkan oleh undang-undang. Langkah-langkah ini termasuk reformasi cukai dan pelacakan kekayaan luar pesisir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)