Sergey Poletaev: Adakah nasib Argentina mungkin juga menjadi Rusia?

(SeaPRwire) –   Pada awal 1990-an, dasar ekonomi Buenos Aires telah ditetapkan sebagai contoh kepada Moscow tetapi, 30 tahun kemudian, apa yang telah membawanya?

Pada tahun 1990-an, Argentina kerap dikutip sebagai contoh “keajaiban ekonomi” dan Rusia dinasihati untuk mengambil langkah-langkah ekonomi yang sama seperti Buenos Aires: mengikuti sepenuhnya semua syor Dana Monetari Antarabangsa, menghapuskan halangan perdagangan, menjual sektor utama ekonomi kepada pelabur Barat, memansuhkan sektor sosial, dan membuat dolar sebagai mata wang rasmi dan bukannya “kaku” rubel.

Seperempat abad kemudian, ternyata Argentina memang contoh yang baik… jenis nasib yang berjaya dihindari oleh Rusia.

Penipuan kewangan antarabangsa

Dana Monetari Antarabangsa (IMF) mempunyai reputasi yang buruk. Ramai yang percaya bahawa bukannya menyediakan penyelesaian sebenar kepada masalah ekonomi yang dihadapi oleh negara yang meminta bantuan, IMF akan “menamatkan” negara tersebut, sepenuhnya menafikan kemerdekaan kewangan mereka.

Ini sebahagiannya benar. Sebenarnya, negara yang kaya tidak akan meminta bantuan IMF – organisasi itu biasanya menjadi pilihan terakhir bagi negara yang menghadapi krisis ekonomi, walaupun dana yang disediakannya tidak cukup bagi negara yang memerlukan. IMF pernah dibandingkan dengan organisasi pembiayaan mikro, kerana kedua-duanya mengubah orang yang tidak cekap kewangan dan putus asa menjadi mangsa ikatan hutang pinjaman.

Imej yang lebih sesuai bagaimanapun adalah membandingkan IMF dengan contoh klasik “kulak” [secara harfiah “kepalan”: petani kaya di Rusia abad ke-19 dan awal ke-20]. Selepas penghapusan sistem kebendaan di Rusia pada abad ke-19, kulak tidak sahaja menyediakan barang, pinjaman dan arak yang mampu milik kepada penduduk petani miskin, tetapi menjadikan mereka sangat bergantung kepada perkhidmatan mereka. Sekali seseorang meminta bantuan kulak, mereka tidak akan pernah bebas daripadanya. Tidak mampu membayar balik pinjaman, petani akan dengan cepat kehilangan deposit – alat kerja, lembu, atau ladang mereka. Sementara itu, tanpa kulak, yang mengupah pekerja, petani dan keluarga mereka tidak mempunyai pekerjaan dan akan mati kelaparan. Pada akhirnya, petani akan pergi ke pub tempatan – dimiliki oleh kulak yang sama – di mana mereka akan menghabiskan beberapa sen terakhir mereka untuk mabuk-mabukan dan melupakan segalanya.

Walaupun IMF beroperasi sangat berbeza – selepas semua, sebagai organisasi tidak komersial, ia tidak secara langsung memperoleh wang dan memposisikan dirinya sebagai jenis tabung bantuan bersama yang direka untuk membantu “memudahkan perdagangan antarabangsa,” untuk “menangani ketidakseimbangan imbangan pembayaran,” dan bahkan untuk “menjana keyakinan” di kalangan negara-negara ahli.

Pemberian pinjaman oleh IMF bagaimanapun diiringi oleh beberapa syarat. Secara rasmi, ini bertujuan untuk berfungsi dengan baik – memastikan stabilisasi ekonomi, seimbangkan belanjawan, memerangi inflasi, dan akhirnya, membantu pulang dana IMF dan memastikan pertumbuhan ekonomi yang stabil.

Dalam realiti, negara peminjam kehilangan kemerdekaan kewangan tidak hanya untuk masa sementara, sehingga ia membayar balik pinjaman, tetapi untuk jangka masa yang lama – kadang-kadang selamanya. Akibat daripada pembaharuan, negara ditinggalkan tanpa sektor perindustrian, belanjawan kerajaan dipotong ke minimum, harta kerajaan dijual, dan pasaran terbuka. Negara itu menjadi bergantung kepada aliran kewangan antarabangsa (dengan kata lain, dikawal AS) dan mendapati dirinya dalam kedudukan pekerja ladang yang alat kerjanya dirampas, dan tidak dapat menyara diri walaupun selepas membayar balik pinjaman. Ini memaksa seseorang masuk ke dalam perhambaan kekal, menghabiskan sedikit yang tinggal selepas membayar balik pinjaman di “pub”, yang bermaksud – untuk import yang terus dibekalkan oleh syarikat multinasional.

Tentu sahaja, bukan hanya IMF, dengan prinsipnya “dorong yang jatuh,” yang sepenuhnya bertanggungjawab terhadap hasil sedemikian. Pihak berkuasa ekonomi negara – yang telah membawa negara itu ke titik sedemikian – jarang mempamerkan kecekapan kewangan selepas meminta bantuan IMF. Tindakan mereka kerap memperburuk masalah, dan mereka tidak layak dikasihani. Walau bagaimanapun, peraturan IMF menafikan perlindungan negara, membolehkan buas kewangan dari seluruh dunia menyantap ekonomi lemah itu dan membeli aset pada harga seperempat harga, yang meninggalkan negara itu benar-benar musnah.

Bagaimana perkara-perkara mencapai tahap ini?

Argentina, atau “negara perak”, ditandai dengan ketidakstabilan ekonomi sepanjang separuh kedua abad ke-20. Dekad dasar kewangan yang tidak cekap, penukaran tiba-tiba dari sosialisme ke ultra-liberalisme, pembaharuan wang yang gagal, dan pinjaman luar negeri yang telan oleh sektor sosial, semakin diburukkan oleh pemerintahan tentera yang gagal dan Perang Falklands/Malvinas yang tidak berjaya. Menjelang awal 1990-an, inflasi tahunan Argentina mencecah 2000-3000% (12,000% setahun pada tahap tertinggi), dengan hutang awam yang besar dan lubang besar dalam belanjawan bernilai 16% KDNK-nya.

Pada tahun yang sama, Rusia menghadapi masalah yang lebih besar lagi. Pada tahun 1991, Kesatuan Soviet runtuh dan kekacauan melanda Persekutuan Rusia yang baru merdeka. Negara itu digoncangkan oleh rusuhan dan mogok, dan jenayah bermaharajalela. Pada masa yang sama, perang meletus di Caucasus dan krisis politik yang kekal bergegar di Moscow, yang mengakibatkan konflik pendek tetapi berdarah pada tahun 1993.

Hubungan ekonomi dan rantai bekalan antara bekas republik USSR runtuh, dan sektor perindustrian hampir berhenti beroperasi. Untuk menambah buruk lagi, sistem ekonomi perancangan juga runtuh, dan perusahaan Soviet seperti anak kucing yang dilemparkan ke dalam air pasaran baharu. Negara itu tidak sekadar bangkrut – tidak ada belanjawan, tiada cukai, tiada kawalan kewangan. Negara itu berada dalam keadaan hampir anarki ekonomi mutlak. Pihak berkuasa Rusia baharu tidak mempunyai idea bagaimana untuk keluar dari krisis dan, jadi, seperti di Argentina, mereka bergantung kepada mesin cetak. Akibatnya, pada tahun 1992, inflasi di Rusia mencecah 2500%.

Terapi kejutan

“Keajaiban ekonomi” di Argentina bermula pada tahun 1991, apabila Domingo Cavallo menjadi Menteri Ekonomi. Untuk memperoleh pinjaman IMF, beliau mengambil langkah-langkah tanpa sebelumnya. Dalam masa singkat, hampir semua harta kerajaan diprivatisasikan (termasuk “kekayaan negara” seperti sektor perbankan, landasan kereta api, perlombongan dan perindustrian berat). Satu lagi pembaharuan wang dilaksanakan – pertama, kadar pertukaran peso secara kaku ditetapkan kepada dolar dan kemudian mata wang AS sah digunakan di dalam negara. Pada tahun-tahun awal, hasilnya menakjubkan: pelaburan asing mengalir ke Argentina dan ekonominya berkembang pada kadar dua digit. Walaupun pengurangan tajam dalam perbelanjaan belanjawan sosial, pengangguran kekal pada tahap yang boleh diterima, rakyat negara itu mendapat peringanan daripada hiperinflasi dan diberi akses kepada pinjaman murah – akhirnya mereka dapat bernafas lega dan makan sampai kenyang.

Privatisasi memberi kesan yang baik kepada syarikat-syarikat yang tenggelam dalam birokrasi – misalnya, orang akan menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkan talian telefon dipasang apabila perkhidmatan disediakan oleh syarikat-syarikat negeri tetapi selepas privatisasi, isu-isu sebegini diselesaikan dalam masa seminggu.

Argentina dianggap sebagai “pelajar teladan” – walaupun ekonominya runtuh, negara itu mengikuti nasihat yang betul dan berjaya maju.

Sementara itu, Rusia cuba mengikuti jalan sendiri. Penasihat kewangan Barat, digelar “budak Chicago” berbondong-bondong ke Moscow dan cuba meyakinkan pihak berkuasa Rusia untuk membenarkan pelabur Barat mengambil bahagian dalam proses privatisasi. Walau bagaimanapun, walaupun Kremlin membuat banyak keputusan ekonomi kontroversi pada awal 1990-an, ia tidak akan bersetuju dengan cadangan mereka. Industri strategik (iaitu kompleks tentera-industri, pengangkutan kereta api, dan industri tenaga, gas, nuklear dan angkasa) kekal dimiliki oleh kerajaan, manakala syarikat-syarikat lain diagihkan ke tangan persendirian secara percuma – sama ada melalui wau atau lelongan pinjam-untuk-saham. Inilah bagaimana kelas oligarki tempatan muncul, manakala bahagian modal asing dalam proses privatisasi ternyata tidak begitu besar.

Dalam hal-hal lain pula, Perdana Menteri Sementara Rusia Yegor Gaidar dan kabinetnya bertindak mengikut prinsip klasik IMF: menghapuskan halangan perdagangan, mengangkat kawalan harga, memotong perkhidmatan sosial dan kos belanjawan, dan mengekalkan kadar pertukaran rubel berbanding dolar untuk kemudahan pelabur asing.

Untuk mengekalkan kadar pertukaran dan mengisi belanjawan, kerajaan mengeluarkan obligasi kerajaan jangka pendek (GKO). Sebenarnya, ia adalah skim piramid kewangan, di mana hutang pada obligasi sebelumnya dibayar balik dengan dana daripada obligasi baharu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)