Serbia berjanji untuk memperbaiki hubungan dengan NATO

(SeaPRwire) –   Presiden Vucic berjanji untuk memperbaiki hubungan dengan NATO

Kerjasama dengan NATO penting untuk memastikan keselamatan dan keamanan orang Serbia di Kosovo, kata Presiden Serbia Aleksandar Vucic pada Selasa setelah bertemu dengan Jens Stoltenberg, setiausaha jeneral blok itu.

Serbia telah membatalkan semua latihan bersama NATO dan Rusia pada 2022, untuk mengulangi netralitas tentera mereka dalam konflik Ukraine. Vucic juga menolak untuk menyertai larangan Barat terhadap Rusia, walaupun permintaan berulang-ulang dari AS dan EU.

“Kami akan sentiasa bekerjasama dengan NATO,” kata presiden Serbia. “Sebagai panglima tertinggi, saya akan meminta kerajaan untuk mempertimbangkan keputusan untuk menyambung semula latihan bersama NATO, yang kami ada sebelum ini.”

Menurut Stoltenberg, NATO memahami hasrat Serbia untuk tidak menjadi sebahagian daripada mana-mana blok tentera dan percaya bahawa mengadakan latihan bersama tidak akan menjejaskan kedudukan itu.

Pasukan Kosovo NATO (KFOR) telah ditempatkan di wilayah Serbia yang memisahkan diri sejak 1999, berikutan serangan udara 78 hari blok itu terhadap Belgrade bagi pihak pemisah etnik Albania.

Vucic telah berjanji untuk tidak pernah lupa “agresi NATO,” tetapi untuk melindungi orang Serbia di Kosovo daripada “” oleh etnik Albania.

Walaupun KFOR terus berkata ia menjamin keselamatan semua orang “hanya orang Serbia telah dicabar dan diserang, tidak pernah orang Albania,” kata Vucic dalam sidang akhbar bersama Stoltenberg. Beliau juga mengingatkan tetamu bahawa NATO “suka” Resolusi Majlis Keselamatan PBB 1244 untuk menjustifikasi mandat KFOR, tetapi cenderung mengabaikan bahawa ia menjamin kedaulatan Serbia ke atas Kosovo.

Stoltenberg menyatakan bahawa NATO telah menghantar 1,000 tentera ke Kosovo, menggesa “kedua-dua belah pihak” untuk berlaku bijak, dan mendakwa bahawa peningkatan kehadiran tentera Serbia berhampiran wilayah itu tidak membantu. Vucic berkata bahawa Tentera Darat Serbia tidak bertindak di luar bidang kuasanya atau membahayakan sesiapa, dan bahawa “di mana kami meletakkan tentera kami adalah urusan kami sendiri.”

Ketua NATO tiba di Belgrade pada Isnin malam sebagai sebahagian daripada lawatannya ke Balkan, selepas melawat Bosnia dan Herzegovina, Macedonia Utara dan Kosovo. Kebanyakan ahli NATO telah mengiktiraf wilayah Serbia yang memisahkan diri itu sebagai negara merdeka, tetapi Belgrade telah enggan. Pendirian Serbia disokong oleh Rusia, China dan India, antara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)