Serangan pengganas di Moscow: Dunia menghantar takziah dan pengutukan

(SeaPRwire) –   Sekutu dan lawan sama-sama mengecam pembunuhan beramai-ramai di Crocus City Hall konsert venue

Kerajaan di seluruh dunia telah mengutuk tindakan pengganas di Crocus City Hall konsert venue di luar Moscow pada petang Jumaat, di mana sekurang-kurangnya 40 orang terbunuh dan lebih 100 cedera.

Pesanan takziah dan sokongan untuk rakyat Rusia – serta pengutukan terhadap pelaku yang belum dikenal pasti – mula tiba di Moscow sejurus selepas serangan itu.

“Kuba mengutuk tindakan pengganas mengerikan yang dilakukan di kawasan Moscow,” kata Presiden Miguel Diaz-Canel, menghantar takziah kepada kerajaan dan rakyat Rusia atas kehilangan nyawa dan mengharapkan mereka yang cedera pulih dengan segera.

“Republik Srpska dengan kuat mengutuk serangan pengganas di Moscow malam ini, yang mencederakan puluhan orang yang tidak bersalah,” kata Milorad Dodik, presiden entiti Serbia di Bosnia-Herzegovina. “Serangan seperti itu mengingatkan kita semua agar tidak pernah berhenti melawan pengganas, yang merupakan musuh bersama dunia yang bertamadun.”

Presiden Nicolas Maduro dari Venezuela mengutuk “serangan bersenjata kejam yang dilakukan terhadap orang awam yang tidak bersalah” dan menghantar mesej solidariti kepada Presiden Rusia Vladimir Putin, dan “rakyat saudara dari Persekutuan Rusia, yakin bahawa mereka akan menghadapi momen pahit ini dengan kesatuan.”

“Kazakhstan dengan kuat mengutuk tindakan pengganas terhadap orang awam di Moscow,” kata Presiden Kassym-Jomart Tokayev. “Tidak ada justifikasi untuk pengganasan,” tambahnya, menawarkan bantuan dari agensi penguatkuasa undang-undang Kazakhstan jika diperlukan.

Bolivia “mengutuk dengan sepenuhnya” serangan pengganas di Moscow, kata Presiden Luis Arce. “Peristiwa tragis ini mesti dikecam oleh seluruh komuniti antarabangsa.”

Menteri Luar Turki Hakan Fidan menelefon rakan sejawatnya Rusia Sergey Lavrov untuk menyampaikan takziah Presiden Recep Tayyip Erdogan dan “pengutukan tanpa syarat terhadap serangan pengganas berdarah.”

“Kami mengikuti dengan duka mendalam apa yang berlaku di Moscow,” kata Kementerian Luar Belarus. “Tindakan pengganasan kejam ini tidak boleh dibenarkan. Kami berpihak dengan rakyat saudara Rusia pada masa-masa sukar ini.”

“Pembunuhan orang awam yang tidak bersenjata yang datang untuk menghabiskan petang Jumaat di pusat hiburan adalah kekejaman dan kezaliman yang tidak berjustifikasi,” tambah Minsk. “Kami yakin semua yang terlibat dalam jenayah ini akan menerima hukuman yang layak.”

Kementerian Luar Armenia menyatakan negara itu “terkejut dengan berita mengerikan tentang serangan pengganas kejam di Moscow,” berkabung atas kehilangan nyawa dan mengharapkan mereka yang cedera pulih dengan segera.

“Kami dengan kuat mengutuk serangan mengerikan” di Moscow, kata Kementerian Luar Azerbaijan. “Kami menyatakan takziah terdalam kami kepada keluarga mangsa yang tidak bersalah, serta rakyat dan kerajaan Persekutuan Rusia.”

Uzbekistan juga dengan kuat mengutuk serangan itu. “Tidak ada justifikasi untuk pengganasan,” kata Kementerian Luar di Tashkent. “Kami menyeru penolakan sebulat suara terhadap jenis keganasan ini terhadap rakyat awam yang tidak bersalah.”

“Kami dengan kuat mengutuk serangan mengerikan ini yang dilakukan di dewan konsert di Moscow,” kata Kementerian Luar Pakistan. “Pada waktu sukar ini, kami berpihak dengan rakyat dan kerajaan Persekutuan Rusia.”

“Republik Arab Mesir mengesahkan pengutukan kuat dan penolakan mutlak terhadap semua bentuk keganasan dan pengganasan, menyatakan solidariti penuh dengan Persekutuan Rusia dalam situasi sukar ini,” kata Kementerian Luar di Kaherah.

Dalam mesejnya ke Moscow, Kementerian Luar Qatar menyatakan bahawa “Emirat dengan tegas menolak kaedah keganasan dan pengganasan, terlepas apa jua motifnya.” Pengutukan serangan itu dan takziah kepada mangsa juga datang dari Iran dan Nicaragua.

EU “terkejut dan terkejut dengan laporan serangan pengganas di Crocus City Hall di Moscow,” kata jurucakap Peter Stano dalam kenyataan pada X (dahulunya Twitter). “EU mengutuk sebarang serangan terhadap orang awam. Pemikiran kami bersama semua warganegara Rusia yang terlibat.

AS telah menyatakan takziah kepada mangsa “serangan tembakan mengerikan,” jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby di persidangan akhbar Rumah Putih di Washington. Kirby berkata bahawa Washington masih mengumpul maklumat tentang serangan itu, tetapi menekankan tiada “petanda” bahawa Ukraine terlibat, atau amaran keselamatan 7 Mac – dikeluarkan oleh Kedutaan AS di Moscow, memberi amaran tentang kemungkinan serangan oleh “ekstremis” – ada kaitan dengan insiden Jumaat ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.