Serangan Israel tidak mungkin menghapuskan Hamas – Blinken

(SeaPRwire) –   Serangan besar-besaran ke atas bandar Rafah di Gaza hanya akan mencetuskan “kekacauan”, menurut Setiausaha Negara AS

Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah mengkritik cara Israel menjalankan perang di Gaza, mendakwa serangan besar-besaran ke atas Rafah di bahagian selatan enklaf Palestin itu hanya akan mencetuskan “kekacauan”, dan bukannya menghapuskan Hamas.

Dalam dua temubual TV pada Ahad, Blinken menekankan bahawa Washington percaya pasukan Israel harus “keluar dari Gaza” kerana taktik mereka gagal menetralisasi Hamas dan boleh mendorong kepada pemberontakan yang berpanjangan.

Diplomat tertinggi AS itu memberitahu CBS bahawa serangan penuh skala ke atas Rafah boleh datang “dengan kos yang sangat tinggi” bagi orang awam, dan bahkan serangan besar-besaran ke atas bandar Gazan selatan itu tidak mungkin mengakhiri ancaman dari Hamas.

“Israel berada pada trajektori, berkemungkinan, untuk mewarisi pemberontakan dengan banyak pejuang Hamas bersenjata, atau jika ia meninggalkan [Gaza] kekosongan yang diisi oleh kekacauan, diisi oleh anarki dan mungkin diisi semula oleh Hamas,” kata Blinken.

Dia menunjukkan bahawa kumpulan militan itu telah kembali ke beberapa kawasan utara Gaza yang “dibebaskan” oleh Israel.

Washington sedang menunggu untuk melihat rancangan yang boleh dipercayai dari Jerusalem Barat untuk Gaza sebaik sahaja perang berakhir, kata Blinken dalam temu bual lain dengan NBC, sambil menambah “kami telah bercakap dengan mereka [pihak berkuasa Israel] tentang cara yang jauh lebih baik untuk mendapatkan hasil yang berpanjangan.”

Komentar Blinken datang ketika pasukan Israel telah meneruskan serangan mereka lebih jauh ke dalam Rafah yang padat penduduk, di mana lebih daripada satu juta orang Palestin telah berkumpul dalam harapan perlindungan.

Bombardmen di bahagian timur Rafah sudah menghantar 300,000 orang Gaza melarikan diri, menurut pihak berkuasa tempatan. Israel mendakwa bandar itu menjadi tuan rumah empat batalion pejuang Hamas.

Pada Jumaat, Blinken mengemukakan laporan kepada Kongres mengenai operasi tentera Israel di Gaza yang menyatakan adalah “munasabah untuk menilai” bahawa negara Yahudi itu telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa. Laporan itu bagaimanapun tidak secara rasmi mendapati bahawa tentera Israel sudah berbuat demikian. Ia juga mendakwa tiada “maklumat lengkap” sama ada senjata AS digunakan dalam tindakan tersebut.

Presiden AS Joe Biden mengakui minggu lepas bahawa sekurang-kurangnya beberapa orang awam Palestin di Gaza terbunuh oleh bom buatan Amerika, dan bersumpah untuk menghentikan bekalan sebarang senjata yang boleh digunakan Israel dalam operasi tentera besar-besaran di Rafah.

Rumah Putih baru-baru ini menghentikan bekalan beberapa bom bermuatan lebih besar yang boleh digunakan Israel dalam serangan barunya, mengecewakan penyokong kuat negara Yahudi itu.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan maut kumpulan militan itu pada 7 Oktober, yang mengorbankan lebih 1,200 nyawa dan ratusan warga Israel diambil sebagai tebusan.

Lebih 35,000 orang Palestin terbunuh dan 78,755 cedera akibat serangan balas Israel di Gaza, menurut kementerian kesihatan di wilayah Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.