Serangan Israel di Rafah akan menyebabkan ‘pembunuhan beramai-ramai’, doktor amaran PBB

(SeaPRwire) –   Pekerja kemanusiaan perubatan memberi amaran bahawa krisis kemanusiaan di Gaza boleh menjadi “apokaliptik”

Krisis kemanusiaan di Gaza akan menjadi “tak terkira buruk” jika Israel melancarkan serangan darat yang dirancang terhadap pejuang Hamas yang bersembunyi di hujung selatan enklaf Palestin itu, di mana lebih daripada 1 juta orang awam kelaparan mencari perlindungan selepas serangan awal memusnahkan kawasan perumahan mereka, doktor Barat telah memberi amaran.

“Ini mungkin krisis terburuk yang boleh berlaku dalam peperangan ini,” kata Dr. Zaher Sahloul, pengasas bersama amal karitatif perubatan AS MedGlobal, pada hari Selasa di ibu pejabat PBB di New York. “Jika ada serangan, mereka akan mengalami pembunuhan beramai-ramai, pembunuhan beramai-ramai selepas pembunuhan beramai-ramai.” Beliau menambahkan bahawa rakan sekerjanya yang masih bekerja di Gaza telah memberi amaran bahawa serangan Israel ke atas Rafah boleh menyebabkan 250,000 kematian.

Sahloul adalah antara kumpulan doktor Barat yang bepergian ke Washington minggu ini untuk mesyuarat dengan pembuat undang-undang dan pegawai kerajaan AS untuk menarik perhatian lebih kepada keadaan kemanusiaan yang memburuk akibat peperangan Israel-Hamas. Doktor-doktor itu membuat desakan gencatan senjata – dan memanggil serangan dirancang Rafah – selepas bekerja sukarela di Jalur Gaza awal tahun ini.

“Saya melihat kekejaman yang paling mengerikan, dan saya melihat perkara yang tidak akan saya sangka akan dilihat di mana-mana pengaturan kesihatan,” kata Dr. Nick Maynard, pakar bedah UK yang telah bekerja di wilayah Palestin selama lebih satu dekad. Saya melihat perkara di Hospital Syahid Al-Aqsa yang saya masih terjaga malam memikirkannya – kecederaan yang mengerikan, terutamanya wanita dan kanak-kanak.”

Maynard memberikan contoh seorang gadis muda yang terbakar sangat teruk sehingga beliau boleh melihat tulang mukanya. “Kami tahu tiada peluang baginya untuk terus hidup,” katanya. “Tetapi tiada morfin untuk memberinya, jadi bukan sahaja dia pasti akan mati, tetapi dia akan mati dalam kesakitan.” Gadis itu ditinggalkan di lantai bilik kecemasan untuk mati.

Dr. Amber Alayyan, pakar perubatan kanak-kanak dari Texas yang bekerja sukarela melalui Doctors Without Borders (Médecins Sans Frontières, MSF), berkata kekurangan bekalan telah memaksa doktor di Gaza membuat pilihan mengerikan, seperti terpaksa melakukan amputasi tanpa anestesia. Tiada katil yang tersedia untuk banyak pesakit selepas pembedahan, dan keadaan mangsa-mangsa Gaza semakin merosot kerana luka mereka membusuk.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak tekanan antarabangsa untuk membatalkan operasi Rafah, dengan menyatakan bahawa ia perlu dilanjutkan untuk mencegah Hamas kembali menjadi ancaman kepada West Jerusalem. Peperangan terkini meletus apabila pejuang Hamas menyerang kampung selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan membawa pulang ratusan tebusan ke Gaza.

Tindak balas Israel meninggalkan lebih daripada 31,000 orang Gaza mati, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan, dan telah mengusir anggaran 85% penduduk enklaf yang terkepung. Tentera Israel mendakwa bahawa orang awam akan dipindahkan ke “pulau-pulau kemanusiaan” di utara Rafah sebelum serangan darat bermula.

“Tiada tempat selamat bagi mereka pergi,” kata Maynard, yang mendakwa pasukan Israel bertujuan untuk “memusnahkan” orang Palestin dari Gaza. “Apa yang berlaku di Gaza memenuhi setiap takrifan genosid yang pernah saya baca.” Pakar bedah itu menambah, “Jika ada serangan, serangan darat ke atas Rafah, ia akan menjadi apokaliptik, benar-benar jumlah kematian yang akan dilihat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.