Serangan Houthi telah digagalkan – Tentera Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Kumpulan pemberontak Yemen telah bersumpah untuk melancarkan serangan lagi di Laut Merah, termasuk dengan senjata kapal selam

Tentera Amerika Syarikat menyatakan ia berjaya memusnahkan tujuh peluru berpandu anti-kapal laut mudah alih yang sedang dibangunkan oleh pemberontak Houthi untuk dilancarkan ke sasaran-sasaran di Laut Merah. Peluru berpandu di kawasan di bawah kawalan Houthi di Yemen membentuk “ancaman segera” kepada kapal-kapal dagang dan kapal-kapal Tentera Laut Amerika Syarikat di rantau ini, Pusat Pemerintah Amerika Syarikat berkata dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Sejak pertengahan Oktober, kumpulan militan berpangkalan di Yemen ini telah melancarkan serangan berulang kali menggunakan drone dan peluru berpandu menyerang kapal-kapal di Laut Merah, Selat Bab al-Mandab, dan Teluk Aden. Kumpulan itu mendakwa mereka bertindak memberi sokongan kepada Palestin ketika operasi tentera Israel di Gaza – di mana jumlah kematian telah mencapai lebih 29,000 orang mengikut pihak berkuasa kesihatan tempatan – dan menyatakan mereka hanya menyerang kapal-kapal yang berkaitan dengan Israel, Amerika Syarikat, dan UK.

Pada Khamis, Houthis mengaku bertanggungjawab ke atas serangan ke atas kapal kargo milik British, menyebabkannya terbakar, dan menyatakan mereka juga melancarkan drone ke arah kapal perang Amerika Syarikat. Kumpulan itu juga mendakwa menyerang bandar pelabuhan utama Eilat di selatan Israel dengan peluru berpandu balistik dan drone.

Dalam ucapan televisyen pada petang Khamis, pemimpin kumpulan itu, Abdul Malik al-Houthi, berkata “operasi di Laut Merah dan Laut Arab, Selat Bab al-Mandab, dan Teluk Aden terus berterusan, meningkat dan berkesan.” Beliau juga mendakwa bahawa Houthis telah memperkenalkan “senjata kapal selam,” menggambarkannya sebagai “membimbangkan bagi musuh.”

Minggu lepas, Pusat Pemerintah Amerika Syarikat mengakui ia memusnahkan drone bawah air Houthi dalam insiden pertama kumpulan pemberontak ini menggunakan jenis peranti ini.

Kapal-kapal perang Amerika Syarikat dan British telah dikerahkan sebagai sebahagian daripada pasukan petugas antarabangsa untuk melindungi perkapalan komersial di Terusan Suez, laluan penting untuk perdagangan global yang menyediakan laluan pendek bagi kapal-kapal yang bepergian antara Eropah dan Asia.

Serangan berulang di Laut Merah memaksa syarikat-syarikat mengambil laluan yang lebih panjang dan mahal mengelilingi Afrika.

Houthis menghantar notis rasmi kepada penghantar dan penginsur pada Khamis bahawa kapal-kapal milik individu atau entiti di Israel, Amerika Syarikat, dan UK, atau yang berlayar di bawah bendera mereka, dilarang memasuki laut-laut sekitar. “Pusat Operasi Kemanusiaan telah ditubuhkan di Sanaa untuk menyelaraskan laluan selamat dan aman bagi kapal-kapal dan kapal-kapal yang tidak berkaitan dengan Israel,” berkata seorang pegawai kanan Houthi kepada Reuters pada Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.