Serangan Drone AS membunuh pemimpin militia Iraq berpangkalan

(SeaPRwire) –   Seorang pemimpin senior Kataib Hezbollah dilaporkan antara yang terbunuh

AS telah melancarkan serangan udara tanpa pemandu di ibukota Iraq pada petang Rabu yang membunuh tiga ahli militia Kataib Hezbollah, termasuk seorang komander kanan. Pusat Pemerintahan Tentera AS (CENTCOM) telah mengambil tanggungjawab atas serangan itu.

Sebuah kereta yang dinaiki ketiganya telah diserang di kawasan Mashtal di Baghdad, kira-kira pukul 9.30 malam tempatan. Media tempatan Sabereen News menggambarkan serangan itu sebagai “agresi Amerika.”

Gambar-gambar yang beredar di media sosial menunjukkan sisa-sisa apa yang kelihatan sebagai peluru berpandu Hellfire, yang biasa digunakan oleh drone serangan AS.

Dua daripada yang terbunuh telah dikenal pasti sebagai Haj Arkhan Al-Alawi dan Wissam Mohammed ‘Abu Bakr’ al-Saadi, yang menjawat jawatan ketua operasi Kataib Hezbollah di Syria.

Dalam kenyataan pada X, (dahulunya Twitter), CENTCOM menyatakan ia telah melancarkan “serangan sepihak di Iraq sebagai tindak balas ke atas serangan terhadap anggota perkhidmatan AS, membunuh seorang komander Kataib Hezbollah yang bertanggungjawab terus merancang dan mengambil bahagian dalam serangan terhadap pasukan AS di rantau ini.”

AS telah menyalahkan Kataib Hezbollah atas serangan bulan lepas yang membunuh tiga askar AS di pangkalan di sempadan Syria-Jordan-Iraq. Berikutan siri serangan udara pembalasan AS, kumpulan itu mengumumkan ia akan “menangguhkan” serangan.

Media tempatan di Baghdad melaporkan berlakunya perhimpunan penunjuk perasaan di tapak serangan sambil menyanyikan slogan yang menggelarkan AS sebagai “Syaitan Besar”.

Al-Saadi merupakan anggota Kataib Hezbollah paling kanan yang terbunuh di Iraq sejak serangan drone Januari 2020 yang membunuh Abu Mahdi al-Muhandis dan Jeneral Iran Qassem Soleimani. Tehran telah membalas pembunuhan itu dengan meletupkan peluru berpandu balistik ke pangkalan-pangkalan AS.

Militia Syiah telah menyerang pangkalan-pangkalan AS di rantau ini dengan roket dan drone sekurang-kurangnya 150 kali sejak Oktober lepas, berikutan pengisytiharan perang Israel terhadap Hamas berikutan serangan berani mati kumpulan militan itu dari Gaza.

Putera White House telah menyalahkan Tehran atas serangan itu, tetapi tidak melancarkan serangan ke atas Iran seperti yang diminta oleh sesetengah ahli Kongres. AS terus mengerahkan tentera di Iraq walaupun kerajaan Baghdad secara terang-terangan meminta mereka untuk meninggalkan negara itu. Kehadiran Tentera Laut di Syria adalah haram di bawah undang-undang antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.