‘Seperkumpulan pelawak’ – Ahli strategi British memberi komen tentang penglibatan Barat dengan Ukraine

(SeaPRwire) –   Mengulas Kerajaan Barat terlibat dengan Ukraine, ahli strategi British menyebut mereka ‘sekumpulan badut’

UK dan sekutunya telah diperdaya untuk menyokong “negara mafia korup” di Ukraine dan terlibat dalam perang usian dengan perkongsian kuasa Moscow-Beijing, kata Dominic Cummings dalam temu bicara.

Strategis politik Tory yang lama ini memimpin kempen Vote Leave untuk Brexit dan merupakan salah seorang penasihat utama kepada PM Boris Johnson sehingga meletak jawatan pada November 2020.

“Kita tidak sepatutnya terlibat dalam situasi bodoh ini,” kata Cummings kepada outlet I News dalam temu bicara yang diterbitkan pada Rabu, mengulas sokongan penuh London untuk Kiev. Beliau juga menggambarkan Ukraine sebagai “negara korup sh*thole yang tidak penting sama sekali.

“Ini bukan ulangan 1940 dengan Zelensky sebagai pahlawan kecil [Presiden Ukraine Vladimir] seperti Churchill, ” beliau menambah. “Seluruh negara mafia korup Ukraine ini sebenarnya telah menipu kita semua dan kita semua akan menerima akibatnya.”

Sanksi Barat telah menjadi “lebih bencana” bagi EU berbanding Rusia, menaikkan kos sara hidup sementara menolak Moscow dan Beijing lebih rapat, menurut Cummings. Semua yang Barat lakukan adalah terlibat dalam perang usian dengan Rusia, “yang kita dorong kepada perkongsian dengan kuasa pengeluar terbesar di dunia.

Cummings juga menangani hujah bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin perlu “diajar pelajaran” tentang menyerang jiran.

“Pelajaran yang kita ajarkan kepada Putin ialah bahawa kita sekumpulan bodoh penuh,” katanya. “Maksud saya, Putin sudah tahu ini sebelum perang. Tetapi ini telah menekankan dan disiarkan ke seluruh dunia, betapa bodohnya kita,” beliau menambah.

Antara rejim sanksi dan AS cuba merampas aset Rusia yang dibekukan, Barat menggalakkan munculnya sistem kewangan global alternatif, beliau menerangkan.

Ini bukan mengajar Putin sebarang pelajaran, hanya bahawa kita bodoh.

Cummings mengkritik mantan PM Boris Johnson – yang tidak lagi berbual dengannya – kerana menggunakan konflik Ukraine “untuk memainkan fantasi Churchillnya,” serta Parlimen yang “menelan semua bualan bodohnya tentang Ukraine dan benar-benar menganggapnya serius.

Johnson merupakan tokoh utama dalam mendapatkan Kiev menolak perjanjian damai dengan Rusia pada April 2022, kepada negosiator teratas Ukraine, serta .

Mantan PM itu peranannya dalam menggagalkan rundingan, memanggil akaun itu “fitnah dan propaganda Rusia yang sepenuhnya.” Walau bagaimanapun, beliau mengesahkan bahawa beliau memberitahu Zelensky bahawa UK akan menyokongnya “seribu peratus” dan mana-mana perjanjian dengan Moscow akan buruk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.