Senator AS membantah bantuan kepada Ukraine selama empat jam berturut-turut

(SeaPRwire) –   Washington tidak boleh menghantar wang ke Kiev sementara “sempadan sendiri Amerika sedang berdarah,” kata Mike Lee

Senator Republikan Amerika Syarikat Mike Lee telah menghabiskan empat jam di lantai Kongres mengutuk rancangan pembiayaan yang dicadangkan untuk Ukraine, dengan mendakwa ia tidak cukup menangani masalah Amerika Syarikat yang semakin meningkat di rumah.

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah berbulan-bulan berusaha untuk menjamin pembiayaan tambahan untuk Ukraine di tengah kebimbangan yang semakin meningkat di Barat bahawa bantuan yang tidak mencukupi menyebabkan Kiev menjadi sukar untuk menangkis serangan Rusia.

Republikan di Kongres, bagaimanapun, enggan meluluskan langkah itu, dengan menegaskan bahawa pakej keselamatan yang dicadangkan gagal menangani krisis di sempadan selatan Amerika Syarikat. Biden telah berkata GOP sanggup menenggelamkan rang undang-undang kompromi yang baru didedahkan kerana calon presiden Republikan Donald Trump, yang beliau kata “berfikir ia buruk untuknya secara politik” dan cuba “menggunakan” isu itu sebaliknya daripada menyelesaikannya.

Berucap di lantai Senat pada Sabtu, Lee mendakwa bahawa “kita tidak boleh menghantar berbilion-bilion dolar ke Ukraine sementara sempadan sendiri Amerika sedang berdarah,” memanggil kegagalan kerajaan untuk menangani krisis itu sebagai “pengkhianatan.”

Beliau juga mengambil tindakan terhadap “dominasi tragis” kompleks tentera-industri, yang dituduhnya bertindak secara konsortium dengan politik di Washington dan “mengambil keuntungan daripada pertumpahan darah” untuk mengorbankan kebebasan dan kehormatan rakyat Amerika.

Kompleks tentera-industri ini dan pentadbiran Biden, kata Lee, meminta satu lagi pusingan pembiayaan untuk Ukraine walaupun mereka telah memberikan Kiev lebih daripada $100 bilion, jumlah yang dua kali ganda saiz perbelanjaan pertahanan tahunan purata Rusia. Beliau juga mencatatkan bahawa sokongan AS kepada negara yang tertekan itu jauh lebih tinggi daripada mana-mana negara lain di dunia, dari segi relatif dan mutlak.

Permintaan untuk lebih pembiayaan ini datang pada masa di mana “rakyat Amerika mula semakin menyedari sejauh mana perbelanjaan meluas di Washington, D.C. telah memberi kesan kepada kehidupan harian mereka,” beliau menambah, menunjuk kepada kadar kos sara hidup dan inflasi yang meningkat.

Menurut satu kajian Disember oleh Pusat Penyelidikan Pew, 31% rakyat Amerika percaya AS memberi terlalu banyak bantuan kepada Ukraine, satu angka yang telah meningkat secara berterusan dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Menurut kaji selidik itu, angka ini jauh lebih tinggi di kalangan responden yang condong kepada Republikan (48%).

Rusia berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, dengan mengatakan ia hanya akan memanjangkan konflik tanpa mengubah hasil akhirnya. Moscow juga mendakwa bahawa penghantaran senjata menjadikan Barat sebagai peserta langsung dalam permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.