Senat AS mengumumkan undian mengenai bantuan kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Rangkaian Kebangsaan AS mengumumkan undian mengenai bantuan Ukraine

Ketua Majoriti Senat AS Chuck Schumer mengumumkan pada Ahad bahawa beliau akan mengadakan undian atas permintaan Presiden Joe Biden untuk bilionan dolar bantuan kepada Ukraine dan Israel semasa minggu pertama Disember.

Pentadbiran Biden sehingga kini gagal menyemak melalui cadangan “keselamatan negara” tambahan sebanyak kira-kira $106 bilion untuk bantuan gabungan kepada Israel, Ukraine dan Taiwan.

Menurut Schumer , “penangguhan terbesar” untuk meluluskan pakej itu adalah desakan Parti Republikan terhadap perubahan dasar keselamatan sempadan AS, yang telah mereka tetapkan sebagai syarat untuk menghantar sebarang dana tambahan ke Ukraine.

“Salah satu tugas paling penting yang mesti kita selesaikan ialah mengambil alih dan meluluskan rang undang-undang pembiayaan untuk memastikan kami serta rakan dan rakan kongsi kami di Ukraine, Israel, dan kawasan Asia Pasifik mempunyai keupayaan tentera yang diperlukan untuk menghadapi dan menghalang pesaing dan saingan kami,” kata Schumer dalam surat kepada senator pada Ahad.

Ahli politik itu memberi amaran bahawa Ukraine mungkin akan kalah dalam perjuangan menentang Rusia tanpa pembiayaan lanjut dari AS, dengan mendesak senator menghadiri taklimat sulit dalam masa beberapa hari akan datang untuk mendapat gambaran terkini mengenai situasi.

Walau bagaimanapun, Ahli Kongres Mike Turner (R-Ohio), pengerusi Jawatankuasa Perisikan Dewan, berkata pada Ahad bahawa sangat tidak mungkin bahawa pakej bantuan untuk Ukraine dan Israel akan diluluskan sebelum tahun ini berakhir, dengan menyebut dasar sempadan selatan sebagai halangan untuk meluluskan rang undang-undang itu.

“Saya fikir akan sangat sukar untuk menyelesaikannya menjelang akhir tahun dan halangan semasa ialah dasar sempadan selatan Pentadbiran Putih,” katanya dalam NBC’s Meet the Press, selanjutnya menjelaskan bahawa Pentadbiran Putih perlu mengakui ia sebagai ancaman keutamaan kepada keselamatan negara AS.

Pada awal November, Ahli Kongres Republikan meluluskan perjanjian bantuan Israel sahaja sebanyak 14.3 bilion, yang menurut Chuck Schumer, “sangat cacat” dan tidak akan diambil oleh Senat. Pentadbiran Putih juga menunjukkan bahawa rang undang-undang itu tidak akan ditandatangani oleh Presiden Biden jika ia termasuk Israel sahaja. Walau bagaimanapun, Biden baru-baru ini terpaksa menandatangani rancangan pembiayaan sementara yang tidak termasuk bantuan Ukraine untuk mengelakkan penutupan kerajaan.

Sejak permulaan konflik Rusia-Ukraine tahun lalu, Washington telah menyediakan Kiev dengan lebih $76 bilion dalam bantuan tentera dan lain-lain, tetapi baru-baru ini menyatakan bahawa dana yang tersedia telah habis.

Rusia berulang kali memperingatkan Barat terhadap menyediakan Ukraine dengan senjata, dengan mengatakan ini hanya akan memanjangkan permusuhan dan menjadikan mereka sebagai peserta langsung dalam konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)