Senat AS mendedahkan rang undang-undang baharu dengan $60 bilion untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Kiev mungkin menerima tiga kali lebih banyak wang tunai daripada yang dialokasikan untuk keselamatan sempadan AS

Senat Amerika Syarikat melepaskan teks perundangan keselamatan kebangsaan yang lama ditunggu-tunggu yang menggabungkan peruntukan untuk keselamatan sempadan yang lebih ketat dengan bantuan asing ke Ukraine, Israel dan Taiwan pada hari Ahad. Undian awal mengenai undang-undang itu dijangka pada pertengahan minggu.

Daripada pakej $118 bilion, sebanyak $60 bilion dialokasikan untuk bantuan tentera ke Ukraine, $14 bilion untuk Israel, dan $4.8 bilion untuk menyokong “rakan-rakan” di Asia Pasifik terhadap China.

Lebih $10 bilion akan pergi kepada bantuan kemanusiaan untuk orang awam di Gaza, Tebing Barat, dan Ukraine.

Kos perubahan dasar sempadan datang kepada $20 bilion yang akan menampung pengangkutan untuk pengusiran, pondok, dan lebih daripada 4,000 pegawai tuntutan asylum baru.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari Ahad, Presiden Biden menyatakan sokongannya yang “kuat” terhadap undang-undang itu, mendakwa bahawa persetujuan dicapai “secara bipartisan ke atas persetujuan keselamatan kebangsaan yang termasuk set perubahan sempadan yang paling tegas dan adil dalam dekad.”

Biden juga menangani dua “keutamaan penting” lain yang akan membolehkan Amerika Syarikat dan rakan-rakannya “meneruskan kerja penting kami,” merujuk kepada bantuan untuk Ukraine dan Israel, dengan mendesak Kongres untuk “segera meluluskan” rang undang-undang itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.