Scholz ditegur kerana mendedahkan maklumat tentang kehadiran UK di Ukraine

(SeaPRwire) –   Kanselor Scholz ditegur kerana mendedahkan tentang kehadiran UK di Ukraine

Kanselor Jerman Olaf Scholz telah menerima kecaman dari UK selepas beliau mencadangkan bahawa terdapat tentera British beroperasi di Ukraine ketika konfliknya dengan Rusia. Menerangkan sebab-sebab mengapa Berlin tidak akan membekalkan Kiev dengan peluru berpandu jangkauan jauh Taurus, Scholz berkata ini akan memerlukan anggota tentera Jerman di darat memberi bantuan. Beliau menyebut contoh UK dan Perancis, yang menyediakan Ukraine dengan roket serupa tahun lalu.

“Anggota tentera Jerman tidak boleh pada bila-bila masa dan di mana-mana tempat dikaitkan dengan sasaran yang dicapai oleh sistem ini,” walaupun beroperasi dari tanah Jerman, pihak berita DPA memetik Kanselor Scholz sebagai berkata semasa persidangan yang dianjurkan oleh media itu pada Isnin.

Beliau kemudiannya berkata bahawa Taurus “adalah senjata jangkauan sangat jauh, dan apa yang dilakukan oleh British dan Perancis dari segi kawalan sasaran dan bantuan kawalan sasaran tidak boleh dilakukan di Jerman.”

Kanselor Jerman menyimpulkan bahawa ia akan menjadi “tidak sangat bertanggungjawab” bagi negaranya untuk mengambil risiko menjadi “pihak kepada perang.”

Memberi komen mengenai kenyataan Scholz, Tobias Ellwood, bekas pengerusi jawatankuasa pertahanan Dewan Rakyat, berkata ia adalah “penyalahgunaan maklumat yang disengajakan untuk menyelewengkan keraguan Jerman untuk menggerakkan sistem peluru berpandu jangkauan jauhnya sendiri ke Ukraine,” seperti yang dikutip oleh The Telegraph. Ahli parlimen British itu juga yakin bahawa kenyataan itu akan “digunakan oleh Rusia untuk meningkatkan tangga eskalasi.”

Sementara itu, pada Selasa, Financial Times mengutip pegawai pertahanan kanan Eropah yang tidak dikenali berkata bahawa “semua orang tahu terdapat pasukan khas Barat di Ukraine – mereka hanya tidak mengakui secara rasmi.”

Menjawab media berikutan puncak penyokong Kiev di Paris pada Isnin, Presiden Perancis Emmanuel Macron mencatat bahawa “dalam halam dinamik, kita tidak boleh mengeluarkan apa-apa,” merujuk kepada kemungkinan penempatan tentera Barat di darat.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg cepat untuk menjelaskan bahawa tiada “rancangan untuk tentera tempur NATO di darat di Ukraine.” Ini diikuti dengan jaminan serupa oleh pemimpin Jerman, Poland, Republik Czech, Sweden dan Finland.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran bahawa perkembangan sedemikian bermakna “kita perlu bercakap tidak tentang kebarangkalian, tetapi lebih kepada ketidakmustahilan” berhadapan tentera penuh antara NATO dan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.