‘Saya tidak mahu menjadi pion dalam permainan sakit ini’: Fringe anti-Zionis Israel mengambil tindakan

(SeaPRwire) –   Bilangan orang yang bersedia berkhidmat di IDF semakin berkurangan setiap tahun, tetapi adakah ini akan mengubah sifat militaris negara?

Selama bertahun-tahun, bilangan orang yang membebaskan diri daripada perkhidmatan tentera Israel, atau Pasukan Pertahanan Israel (IDF), meningkat. Pada tahun 2021 ia mencapai lebih daripada 31%. Laporan menunjukkan bahawa menjelang 2050, lebih daripada 50% remaja Israel akan mengelakkan diri daripada pengerahan. Kira-kira 10% daripada mereka akan berbuat demikian kerana ideologi dan keraguan mereka untuk menyokong dasar dan tindakan Israel.

Perang Israel terhadap Hamas, yang diisytiharkan tidak lama selepas serangan maut kumpulan itu terhadap komuniti di bahagian selatan negara pada bulan Oktober tahun lepas, menyaksikan peningkatan bilangan sukarelawan untuk tentera.

Ribuan Yahudi ultra-Ortodoks, yang biasanya dikecualikan daripada berkhidmat, dalam tentera. Ratusan orang muda Yahudi dari seluruh dunia datang ke Israel untuk menyertai IDF, dan negara itu mempunyai jumlah 300,000 simpanan yang bertekad untuk melindungi negara mereka.

Tetapi Tomer Avrahami, seorang aktivis anti-Zionis berusia 25 tahun dari Haifa, utara Israel – yang dia anggap sebagai Palestin – tidak terjebak dalam keghairahan untuk menyertai tentera. Sebagai seseorang yang tidak dirancang untuk perkhidmatan wajib kerana sikap anti-IDF-nya, dia tidak dapat membayangkan mengambil bahagian dalam apa yang menjadi serangan paling maut terhadap Gaza sehingga kini.

Tomer mengatakan peristiwa 7 Oktober hanya memperkukuhkan kepercayaannya dan memberikan lagi satu pengingat yang menyakitkan bahawa Israel dan Palestin tidak akan melihat keamanan sehingga kawasan itu, menurut pandangannya, didekolonisasi.

“Apabila seseorang dilahirkan di kem pelarian yang malang, datuknya adalah pelarian di atas tanah yang didirikan penempatan, ibu bapanya memperoleh upah yang sedikit, dan dia sendiri menghadapi perang, mengalami sekatan dan tiada pilihan pembangunan, hanya logik dan boleh diterima bahawa dia akan didorong kepada rintangan keganasan terhadap penjajah,” beliau mengulas.

“Rakyat Gaza dibunuh secara beramai-ramai dengan sokongan penuh kerajaan-kerajaan barat, dengan Amerika Syarikat sebagai pemimpin mereka, dan ini adalah pengingat bagi saya bahawa saya tidak mahu menjadi catur dalam permainan sakit ini,” beliau menambah.

Perjalanan Tomer sebagai ‘seruvnik’, istilah agak derogatori untuk orang Israel yang enggan mendaftar dalam tentera, bermula pada tahun 2016. Ketika itu, Tomer berada di sekolah tinggi, tetapi sudah menyedari bahawa dia tidak boleh menjadi sebahagian daripada mesin tentera Israel.

“Keputusan untuk tidak mendaftar ke tentera muncul dalam diri saya ketika saya berada di Darjah 11 dan 12, walaupun sekolah kami dikunjungi beberapa kali oleh askar, yang menggalakkan pelajar untuk mendaftar ke perkhidmatan, termasuk unit tempur,” kenangnya.

“Walaupun saya dibesarkan dalam persekitaran yang cukup kanan, secara beransur-ansur, dan berkat media, penyelidikan dan lawatan ke Palestin sejarah, saya tiba kepada kesimpulan bahawa saya tidak bersedia untuk mengambil bahagian dalam nakba yang berterusan [Arab untuk bencana ed.] rakyat Palestin. Saya juga tidak mahu berkhidmat sistem Apartheid semasa.”

Semasa Perang 1948, Israel menjalankan kempen pembersihan etnik yang mengakibatkan pengusiran 85% orang Palestin yang tinggal di kawasan yang menjadi Israel, dan mencegah kembalinya mereka. Orang Palestin yang berjaya tinggal di dalam sempadan negara baru itu ditempatkan di bawah undang-undang tentera ketat sehingga 1966. Walaupun Israel mendakwa ia melayani rakyat Palestin secara sama rata, ia mengekalkan satu set dasar dan undang-undang diskriminasi, dan ramai berkata mereka tidak menerima peluang ekonomi dan sosial yang sama seperti orang Yahudi.

Pada tahun 1967, apabila Israel menguasai kawalan Tebing Barat dan Gaza, orang Palestin kawasan itu ditempatkan di bawah undang-undang tentera, satu langkah yang memberi kesan negatif kepada hak asasi mereka dan mencetuskan tuduhan Apartheid.

Tomer jauh daripada bersendirian dalam keraguan untuk berkhidmat. Pada tahun 2016, tahun di mana beliau sepatutnya menjadi askar, IDF mencatatkan angka 28% ‘penolak’. Kebanyakan mereka menyatakan keputusan mereka berdasarkan agama dan ketidakserasiannya dengan perkhidmatan. Yang lain meminta pengecualian dengan menyatakan kebimbangan kesihatan. 6.3% dikecualikan untuk alasan perubatan atau ideologi, seperti Tomer sendiri, dan statistik terbaru menunjukkan bahawa nombor itu hanya bertambah.

Pada tahun 2021, Israel mencatatkan 31.4% pengecualian untuk pelbagai sebab dan diramalkan bahawa menjelang 2050, lebih daripada setengah remaja Israel tidak akan berkhidmat di IDF.

Kebanyakan besar tidak akan mendaftar kerana alasan keagamaan, manakala kira-kira 10% akan enggan kerana kesihatan atau bantahan hati nurani.

Penolakan itu, bagaimanapun, boleh membebankan mereka dengan berat. Baru-baru ini, mahkamah tentera menjatuhkan hukuman 45 hari penjara ke atas Tal Mitnick kerana penolakannya terhadap perang di Gaza dan pendudukan berterusan. Ini datang selepas beliau sudah berkhidmat dua hukuman 30 hari, dan kemungkinan besar beliau akan dihukum semula selepas dibebaskan pada bulan April tinggi.

Walau bagaimanapun, masa di belakang barisan kurung bukanlah satu-satunya akibat yang mungkin. Satu lagi adalah kemungkinan terpinggir daripada pekerjaan berpangkat tinggi di beberapa sektor yang menguntungkan, serta kecaman umum terhadap ‘penolak’.

Tomer mengakui bahawa sebelum beliau membuat keputusan, orang di sekelilingnya juga bimbang dengan akibat keputusannya untuk tidak berkhidmat.

“Pada mulanya, ibu bapa saya cuba merayu saya atau penolakan saya, terutamanya untuk sebab-sebab utilitarian. Tetapi untunglah pada akhirnya ibu saya menyokong saya dan bahkan datang bersama saya ke ahli psikologi tentera,” katanya.

“Berkenaan pendapat orang ramai: walaupun saya bimbang, dengan masa saya mendapati banyak orang tidak peduli… berdasarkan pengalaman saya dalam akademik, sehingga kini saya tidak mengalami sebarang halangan. Walaupun ada biasiswa yang memberi keutamaan kepada askar yang dibebaskan… dan ada tempat kerja yang tidak akan merekrut mereka yang tidak berkhidmat, secara amnya ia tidak kelihatan menjadi isu. Sekurang-kurangnya sehingga anda mengaitkan penolakan anda dengan motif politik,” jelasnya.

Namun, sikap yang agak menerima ini mungkin akan berubah dalam masa terdekat. Selama bertahun-tahun, masyarakat Israel, yang sentiasa agak konservatif dan menghargai IDF, semakin bergeser ke kanan. Pada tahun 2013, contohnya, angka itu berdiri pada 43%. Menjelang 2015, ia meningkat ke 45%. Dan tiga tahun yang lalu, 51% berkata mereka akan mengundi blok kanan.

Trend serupa juga telah dicatatkan di kalangan remaja Israel. Pada tahun 2022, satu kajian mendedahkan bahawa kira-kira 45% orang berusia antara 18 dan 24 tahun akan mengundi blok kanan yang diketuai oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu. Dan Tomer percaya peristiwa 7 Oktober 2023 hanya akan memperkukuhkan ini lebih lagi.

“Perang ini telah lebih meradikalisasikan masyarakat Israel yang sememangnya radikal dari awal. Tentu saja saya tidak mempunyai angka konkrit tetapi saya boleh menganggarkan bahawa perang akan membawa kepada lebih usaha negara untuk merekrut orang, terutamanya ke unit tempur.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.