Satu lagi protes pro-Palestin dibubarkan di New York (VIDEOS)

(SeaPRwire) –   Beberapa demonstran telah ditangkap di luar sekolah perniagaan NYU, pihak berkuasa telah mengatakan

Puluhan penunjuk perasaan pro-Palestin telah berkumpul di Universiti New York, dengan perhimpunan itu kemudian dibubarkan oleh polis yang membuat beberapa tangkapan, menurut pegawai tempatan dan laporan media.

Jurucakap Universiti New York John Beckman mengatakan perhimpunan itu bermula pada Isnin pagi di Could Plaza di hadapan Sekolah Perniagaan Stern dan kira-kira 50 orang mengambil bahagian, menambah bahawa ini berlaku “tanpa kebenaran.”

Pegawai institusi itu meletakkan halangan untuk mencegah sesiapa lagi menyertai “kerana protes sudah sangat mengganggu kelas dan operasi sekolah di sekitar plaza,” kata Beckman.

Menurut CBS News, perhimpunan itu kelihatan disokong oleh beberapa pelajar universiti. Ia juga dilaporkan disokong oleh beberapa organisasi pro-Palestin yang menubuhkan khemah di kawasan itu.

Salah seorang penunjuk perasaan, seperti yang dikutip oleh rangkaian itu, berkata penunjuk perasaan mahu NYU mengakui bahawa “terdapat genosid berlaku dan bahawa terdapat pelajar Palestin yang layak untuk didengar.”

Beckman berkata walaupun universiti pada mulanya tidak berusaha membersihkan plaza itu, berharap mengelakkan keganasan, ia “sangat terganggu” apabila lingkungan luar dilanggar oleh penunjuk perasaan tambahan.

Berikutan ini dan apa yang disifatkan jurucakap itu sebagai “tingkah laku tidak teratur, mengganggu dan mengancam,” universiti mengarahkan mereka yang berkumpul untuk meninggalkan premis, dan kemudian memanggil polis. Jurucakap itu juga berkata terdapat “sorakan mengancam” dan laporan “beberapa insiden anti-Semitik.”

“Polis mendesak mereka di plaza itu untuk meninggalkan dengan aman, tetapi akhirnya membuat beberapa tangkapan,” kata Beckman. Jabatan Polis New York mengesahkan kepada The Hill bahawa tangkapan dibuat, tetapi tidak akan mengatakan berapa banyak.

Video yang beredar menunjukkan kerumunan padat berhampiran universiti membawa papan tanda, menjerit slogan pro-Palestin, dan memukul gendang. Clip lain menunjukkan pegawai polis kelihatan memakai perisai rusuhan, membawa beberapa orang jauh dalam kerumunan protes. Satu video juga menunjukkan beberapa bas polis bergerak perlahan melalui kerumunan.

Protes NYU mengikuti perhimpunan serupa di Universiti Columbia dan bertepatan dengan perhimpunan di Universiti Yale di mana sekurang-kurangnya 60 orang ditangkap. Kampus dan universiti AS telah menyaksikan peningkatan protes berikutan serangan maut ke atas Israel oleh kumpulan bersenjata Palestin Hamas pada Oktober. Serangan balas tidak berperikemanusiaan Israel ke atas Gaza telah menyebabkan kemusnahan tanpa sebelumnya di enklaf itu dan meninggalkan lebih daripada 34,000 orang maut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.