‘Saat untuk bijak’ – UK tentang ketegangan Israel-Iran

(SeaPRwire) –   Setiausaha Luar Negeri British David Cameron berkata beliau berharap tidak akan ada “tindak balas membalas dendam” terhadap serangan Iran

Israel mempunyai hak untuk membalas serangan drone dan peluru berpandu Iran pada hujung minggu lalu tetapi akan lebih baik jika mengelakkan daripada meningkatkan ketegangan, menurut Setiausaha Luar Negeri UK David Cameron.

Serangan Iran, yang menurut pegawai Israel melibatkan kira-kira 300 drone dan peluru berpandu pelbagai jenis, datang sebagai tindak balas kepada pengeboman kompleks konsulat Iran di Syria awal bulan ini yang mengorbankan beberapa pegawai tentera kanan Iran. Iran percaya bahawa Israel di sebalik serangan itu, walaupun West Jerusalem tidak mengaku atau menafikan tanggungjawab.

Dalam temubual dengan Sky News pada Isnin, Cameron, yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri UK antara 2010 dan 2016 dan dilantik sebagai setiausaha luar tahun lalu, menggambarkan serangan Iran sebagai “kekalahan ganda.” Beliau mendakwa serangan itu “hampir kegagalan penuh, dan mereka telah mendedahkan kepada dunia bahawa mereka adalah pengaruh jahat di rantau ini.”

Merujuk kepada skala serangan itu, Cameron berkata: “Tentu saja jika anda duduk di Israel pagi ini anda akan berfikir dengan betul – ‘Kami mempunyai hak untuk bertindak balas terhadap ini’… Tetapi kami menggesa supaya mereka tidak meningkatkan ketegangan.”

“Saya memahami mereka di Israel yang mahu melihat lebih, tetapi saya fikir ini adalah masa untuk berfikir dengan kepala serta hati dan menjadi bijak serta tegas,” beliau menegaskan.

Cameron menambah bahawa beliau berharap tidak akan ada “tindak balas membalas dendam”, dan dunia akan menumpukan perhatian kembali kepada Hamas dan tebusan yang ditangkap oleh kumpulan bersenjata Palestin selepas menyerang Israel tahun lalu.

Pegawai Israel mendakwa tentera menembak jatuh 99% drone dan peluru berpandu Iran yang datang dan serangan itu hanya “merosakkan infrastruktur ringan di pangkalan udara Nevatim.” Operasi udara di kawasan itu tidak terjejas, tambah pegawai itu.

Walau bagaimanapun, Iran menyatakan bahawa serangan itu lebih berjaya daripada dijangka, mendakwa “sasaran tentera penting” telah dimusnahkan, dan pangkalan udara Nevatim telah dilumpuhkan. Tehran berkata ia tidak berniat untuk meneruskan serangan tetapi memberi amaran kepada Israel tentang tindak balas keras jika mereka membalas serangan itu.

CNN, dengan mengutip sumber, melaporkan bahawa Israel sehingga kini belum membuat sebarang keputusan bagaimana untuk membalas. Salah seorang sumber rangkaian itu memberitahu bahawa pegawai Israel kepada Amerika Syarikat bahawa negara itu tidak mahu meningkatkan ketegangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.