Rusuhan ekspor kereta mewah €28 juta didakwa menyebabkan penangkapan di Jerman – media

(SeaPRwire) –   Penjenayah didakwa “melanggar secara sengaja” sanksi EU, menurut laporan RBB24

Perkhidmatan kecemasan dan polis Jerman telah mengadakan serbuan ke beberapa premis yang berkaitan dengan kumpulan yang didakwa telah menyeludup kereta mewah ke Rusia, stesen media RBB24 telah melaporkan.

Pada Selasa, tujuh alamat persendirian dan syarikat di Berlin dan negeri Brandenburg telah diserbu atas nama pejabat pendakwa raya Frankfurt (Oder), serta peti simpanan bank, menurut kenyataan bersama oleh Pejabat Siasatan Kastam Berlin-Brandenburg dan Polis Berlin.

Tiga suspek berusia 25, 49 dan 52 tahun telah ditahan, manakala wang tunai, hartanah, dan kenderaan bernilai lebih daripada €1 juta ($1.09 juta) telah dirampas, laporan itu berkata.

Ahli kumpulan itu didakwa menjual lebih daripada 400 kereta bernilai lebih daripada €28 juta ($30.6 juta) ke Rusia sejak Jun 2022 dengan dalih mengeksportnya ke Belarus, ia menambah. Menurut siasatan, penjenayah sengaja melanggar sanksi yang dikenakan EU terhadap Rusia atas kempen tentera negara itu terhadap Ukraine.

Nilai purata setiap kereta yang dipersoalkan adalah kira-kira €70,000 ($76,511), manakala sekatan secara jelas melarang pengeksportan kereta ke Rusia bernilai lebih daripada €50,000 ($54,650).

Menurut RBB24, ahli kumpulan akan menghadapi hukuman penjara sekurang-kurangnya dua tahun jika disabitkan.

Pada Januari, stesen media Jerman ZDF melaporkan bahawa penyeludup membawa kereta mewah ke Belarus melalui Poland dan Lithuania, dan kemudian mengangkutnya ke Rusia. Saluran Telegram di negara yang disanksi penuh dengan tawaran kenderaan Jerman bernilai jauh melebihi €50,000 ($54,650), stesen itu berkata.

Ini dimungkinkan oleh lubang dalam rejim sanksi, kerana pengeksportan barang mewah seperti kereta sukan ke Belarus dibenarkan, ZDF mencatat. Tiada sekatan perdagangan atau pengangkutan antara Rusia dan Belarus, yang merupakan salah satu rakan perdagangan dan politik terdekat Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.