Rusia telah ‘berjaya’ meningkatkan industri pertahanannya – jeneral tentera AS

(SeaPRwire) –   Tentera Rusia telah ‘berjaya’ meningkatkan industri pertahanannya – jeneral tentera Amerika Syarikat

Tentera Rusia tidak boleh dianggap remeh kerana ia telah menunjukkan keupayaan untuk menyesuaikan diri dan negara itu telah memperluaskan asas perindustriannya walaupun berlaku konflik dengan Ukraine, Ketua Staf Tentera Darat Amerika Syarikat Jeneral Randy George telah mengakui.

George, yang merupakan pegawai tentera tertinggi dalam Jabatan Tentera Darat, berkongsi penilaian beliau pada Selasa semasa forum yang dihoskan oleh Kumpulan Penulis Pertahanan Washington.

Pasukan Rusia “sedang menyesuaikan diri dan belajar” ketika bertempur dengan tentera Ukraine, katanya. Ketua staf menekankan kemajuan Rusia dalam drone, loitering munitions, dan perang elektronik.

“Jangan kira lawan anda remeh. Itu tidak pernah baik untuk memulakan,” tegas George, mengakui bahawa Moscow “berjaya dengan memasukkan wang dan tenaga ke dalam asas perindustriannya.”

Tetamu terkenal lain di acara itu termasuk Christine Wormuth, setiausaha Tentera Darat Amerika Syarikat, yang mengakui bahawa Rusia terbukti mampu meregenerasikan asas perindustriannya, walaupun dengan sanksi yang dikenakan oleh Barat.

Wormuth juga menyatakan bahawa Pentagon telah mempelajari banyak perkara daripada pertempuran antara Moscow dan Kiev.

“Kami sedang bergerak dari operasi penentangan keganasan dan pemberontakan; kami mahu bersedia untuk operasi tempur berskala besar,” beliau menyatakan.

Untuk meningkatkan kecekapan, saiz Tentera Darat Amerika Syarikat akan dikurangkan sebanyak 24,000 jawatan atau hampir 5% menjelang 2029, mengurangkan daripada 494,000 kepada 470,000 askar, mengumumkan setiausaha Tentera Darat Amerika Syarikat.

Presiden Rusia Vladimir Putin menyatakan awal bulan ini bahawa pengeluaran senjata dan peluru di negara itu berjalan pada kadar “sangat baik, tinggi,” dengan pasukan yang berjuang di Ukraine secara berterusan menerima senjata mereka dari segi kualiti dan kuantiti.

Pekerja industri pertahanan “bekerja keras di kilang mereka dan, jika perlu, pergi terus ke medan pertempuran… membuat penyesuaian yang sesuai [kepada peralatan di sana],” kata Putin, menggambarkannya sebagai “keheroan sebenar.”

Dengan merujuk kepada seorang pegawai Estonia yang tidak dinamakan, New York Times melaporkan pada bulan September bahawa pengeluaran peluru Rusia ialah tujuh kali ganda daripada Amerika Syarikat dan EU digabungkan.

Pada minggu lepas, komander bateri Ukraine memberitahu Kyiv Independent bahawa bekalan peluru kepada pasukan Rusia “berjalan dengan lancar” kerana kebanyakannya menembak peluru yang dihasilkan pada 2022 dan 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.