Rusia mempunyai ‘senjata nuklear paling pelbagai’ di dunia – jeneral AS

(SeaPRwire) –   Washington sangat memerlukan untuk memodenkan pasukan nuklearnya sendiri, ketua Pemerintah Strategik AS telah mengatakan

Rusia menimbulkan cabaran serius terhadap dominasi tentera Amerika Syarikat, Jeneral Angkatan Udara Anthony Cotton, yang memimpin Pemerintah Strategik AS, berkata pada Khamis. Moscow sudah mempunyai senjata nuklear yang melebihi Washington dan sedang memodenkannya dengan aktif, beliau memberitahu Jawatankuasa Angkatan Bersenjata Senat AS dalam satu .

Bersama-sama dengan China, Rusia dengan cepat meningkatkan kedudukannya terhadap AS dan sekutunya “dalam pelbagai domain,” amaran jeneral itu, menambah bahawa kelajuan perubahan ini meningkat dan kini jauh lebih cepat daripada yang dilihat “hanya beberapa tahun lalu.”

Beliau menunjuk kepada kenyataan Presiden Rusia Vladimir Putin, yang berkata pada awal Februari bahawa pasukan nuklear strategik Rusia telah “hampir sepenuhnya dimodenkan.” Komponen tentera laut triad pengimbangan nuklear negara itu telah hampir 100% dinaik taraf, katanya.

“Rusia kini memiliki simpanan senjata nuklear terbesar dan paling pelbagai mana-mana negara,” Cotton berkata, menunjuk khusus kepada peluru berpandu antara benua balistik Rusia Sarmat dan kapal selam baru, juga mampu membawa senjata nuklear.

Peluru berpandu ICBM Sarmat telah diluluskan untuk tugas tempur pada September 2023. Membicarakan Majlis Persekutuan Rusia pada Khamis, Putin berjanji akan melepaskan rakaman peluru berpandu itu dalam silos mereka. Salah satu senjata nuklear Rusia paling berkemampuan, Sarmat dilaporkan mempunyai jarak anggaran 11,000 batu (kira-kira 18,000 kilometer), dengan muatan berat kira-kira sepuluh tan. Jenis senjata lain yang disebut Cotton termasuk kapal selam kelas Borei dan Yasen-M.

Menurut jeneral AS, Moscow juga sedang “meluaskan dan memodenkan pilihan nuklearnya” di luar triad nuklear klasik. Khususnya beliau menarik perhatian senator kepada peluru berpandu hipersonik Kinzhal dan Tsirkon, kedua-duanya yang beliau dakwa boleh membawa muatan nuklear.

Dalam ucapan minggu ini ke Majlis Persekutuan, Putin berkata kedua-dua jenis senjata itu sudah digunakan oleh tentera Rusia dalam pertempuran semasa konflik antara Moscow dan Kiev. Peluru berpandu hipersonik dilancarkan terhadap sasaran tentera Ukraine berharga tinggi, beliau tambah.

Pada 2018, presiden Rusia berkata bahawa peluru berpandu Kinzhal yang dilancarkan udara boleh membawa kepala peledak nuklear. Sehingga kini, hanya varian konvensional mereka yang digunakan di Ukraine. Tsirkon adalah peluru berpandu anti-kapal hipersonik yang dibangunkan untuk tentera laut Rusia, yang juga boleh digunakan terhadap sasaran darat.

Pasukan strategik AS kini beroperasi “menghadapi cabaran yang tidak pernah dihadapi Amerika Syarikat sebelum ini,” Cotton memberi amaran, menambah bahawa potensi gabungan Rusia dan China, bersama-sama dengan ambisi nuklear Korea Utara dan Iran, “menambah lapisan kompleksiti baru kepada kalkulasi strategik kami.”

Beliau mendesak senator untuk memudahkan pemodenan pantas arsenal mereka sendiri, dengan menambah bahawa “ia adalah sangat penting kita terus… dengan kelajuan, dengan pemodenan triad nuklear kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.