Rusia meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mempertimbangkan mengenakan sanksi ke atas Israel

(SeaPRwire) –   Utusan Rusia Meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengimbas Sanksi Terhadap Israel

Wakil Tetap Rusia ke PBB Vasily Nebenzia telah meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mempertimbangkan untuk mengenakan sanksi terhadap Israel atas ketidakpatuhan terhadap resolusi wajib yang diluluskan oleh Majlis Keselamatan.

Beliau menyatakan bahawa Resolusi Majlis Keselamatan 2728 telah menuntut gencatan senjata di Gaza semasa Ramadan, dan ini tidak dilaksanakan oleh Israel.

“Kami mengingatkan sekali lagi bahawa ketidakpatuhan terhadap resolusi wajib Majlis Keselamatan mesti membawa kepada sanksi terhadap pelanggar. Kami percaya bahawa Majlis harus mempertimbangkan isu ini tanpa kelambatan,” kata Nebenzia pada Khamis semasa mesyuarat Majlis Keselamatan PBB.

Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne juga meminta sanksi terhadap Israel awal bulan ini. Pada bulan Februari, Paris mengenakan 28 warganegara Israel, walaupun kerajaan Perancis tidak menerbitkan nama mereka.

Resolusi gencatan senjata Hamas diluluskan oleh Majlis Keselamatan pada 25 Mac dalam undian 14 menyokong dan tiada yang membantah, dengan AS berkecuali. Dokumen itu menuntut gencatan senjata di Gaza semasa Ramadan, pembebasan tanpa syarat dan serta merta semua tebusan, dan untuk memastikan akses kemanusiaan ke Gaza.

Penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza hampir mustahil pada masa ini, kata Nebenzia, menunjuk kepada data dari Pejabat PBB untuk Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan, yang menunjukkan bahawa Angkatan Pertahanan Israel (IDF) kini menghalang setengah konvoi kemanusiaan yang menuju ke rantau itu.

Awal bulan ini, Israel mengakui bahawa IDF secara tidak sengaja melakukan serangan yang kumpulan World Central Kitchen kata membunuh tujuh kakitangannya – tiga warganegara British, seorang Australia, seorang Palestin, seorang Poland dan seorang Amerika-Kanada.

Tidak lama selepas AS berkecuali dalam resolusi gencatan senjata PBB di Gaza, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu membatalkan lawatan peringkat tinggi delegasi yang dirancang ke Washington sebagai protes terhadap langkah itu. Beliau menuduh Pejabat Putih “mundur” dari apa yang dikatakannya sebagai “kedudukan berprinsip” dengan membenarkan undian itu lulus tanpa mengikat syarat yang menuntut pembebasan tebusan yang dipegang oleh Hamas.

Hamas menyerbu pangkalan tentera dan kampung Israel berhampiran pada 7 Oktober, membunuh lebih 1,100 orang Israel dan mengambil lebih 200 tebusan. Israel membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap kumpulan itu dan menyerang Gaza. Operasi tentera itu telah mengurangkan kebanyakan enklaf itu ke runtuhan, mengorbankan nyawa lebih 33,000 orang Palestin selama enam bulan kebelakangan ini, menurut pihak berkuasa tempatan.

Persetujuan gencatan senjata seminggu yang dicapai pada akhir November menyaksikan 105 tebusan dibebaskan sebagai pertukaran untuk 240 tahanan Palestin.

Pada Rabu, Perdana Menteri Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani berkata rundingan terhenti antara Israel dan Hamas untuk menjamin gencatan senjata di Gaza dan pembebasan lebih banyak tebusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.