Rusia memberi amaran kepada Barat terhadap memacu ‘pasak dalam peti mati’ ekonomi sendiri

(SeaPRwire) –   Penyitaan aset beku Moscow oleh AS dan EU akan menetapkan “preseden yang berbahaya,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memperingatkan

Menyita aset beku Rusia akan menggugat keyakinan pelabur antarabangsa dalam sistem kewangan Barat, yang akan menjadi sangat sukar untuk dipulihkan, Jurucakap Rasmi Kremlin Dmitry Peskov telah berkata.

AS dan sekutunya telah menghalang sekitar $300 bilion dalam aset bank pusat Rusia sebagai sebahagian daripada sanksi yang dikenakan ke atas Moscow kerana konflik Ukraine. Kebanyakan dana itu sedang disimpan di EU. Washington telah mendesak selama berbulan-bulan bahawa undang-undang antarabangsa membenarkan pengambilalihan dana tersebut, tetapi Jerman dan Perancis telah menyatakan kebimbangan bahawa langkah sedemikian boleh mempunyai akibat negatif bagi sistem kewangan Barat.

Pada awal minggu ini, Presiden AS Joe Biden menandatangani satu undang-undang membenarkan penyitaan beberapa $6 bilion dalam aset negara Rusia yang duduk di bank-bank Amerika.

Peskov memberitahu saluran TV Russia 1 pada Ahad bahawa masih terlalu awal untuk bercakap tentang semua $300 bilion yang dirampas oleh AS dan EU. Walau bagaimanapun, beliau mengingatkan bahawa “Rusia mempunyai wang Barat dari pelbagai struktur. Negara kami boleh mengambil langkah balas dendam.”

Tetapi jika Washington dan ibu kota Eropah memutuskan untuk menyita aset Rusia, “preseden yang berbahaya akan dicipta; ia akan menjadi paku kukuh dalam peti mati masa depan keseluruhan sistem ekonomi Barat.”

Jika ini berlaku, negara asing dan pelabur yang kini menyimpan atau bersedia menyimpan wang mereka di bank-bank Barat akan mula “berfikir sepuluh kali” sebelum mempercayai dana mereka kepada institusi-institusi tersebut, jurucakap itu memperingatkan.

Menurut Peskov, kebolehpercayaan sistem kewangan Barat akan musnah. “Kebolehpercayaan boleh hilang dalam semalam melalui satu keputusan bodoh, tidak dipertimbangkan dengan baik, manakala pemulihan mengambil dekad atau lebih lama,” beliau menerangkan.

Pihak berkuasa Rusia juga akan mempunyai alasan yang mencukupi untuk mencabar penyitaan dana mereka di mahkamah antarabangsa, jurucakap itu menekankan. Moscow “akan terus mempertahankan kepentingannya” melalui cara undang-undang, katanya.

Ketua Bank Rusia, Elvira Nabiullina, berkata pada Jumaat bahawa kemungkinan penyitaan aset oleh AS dan EU “tidak akan mempunyai sebarang kesan ke atas kestabilan kewangan [di negara ini], kerana kami telah menghentikan operasi dengan mereka lama, kami tidak menggunakannya.”

Sebelum ini Moscow mengatakan bahawa penyitaan dana mereka akan bersamaan dengan pencurian dan memperingatkan bahawa ia boleh menurunkan hubungan diplomatik dengan Washington jika ia mengambil langkah haram tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.