Rusia adalah ‘betul’ untuk menentang pemindahan senjata ke AS – Ecuador

(SeaPRwire) –   Quito terkejut bahawa Washington secara terbuka mengakui bahawa senjata akan diberikan kepada Ukraine

Ecuador tidak akan menghantar sebarang peralatan tentera era Soviet ke AS kerana kebimbangan senjata akan diserahkan kepada Ukraine, Presiden Daniel Noboa telah berkata. Moscow telah memprotes terhadap skim pemindahan senjata, menyatakan Quito tidak mempunyai hak untuk menghantar peralatan ke negara ketiga tanpa kebenaran Rusia.

Noboa pertama kali mengumumkan rancangan untuk menyerahkan peralatan tentera Rusia dan Ukraine yang lapuk ke AS untuk pertukaran peralatan Amerika senilai $200 juta pada awal Januari, sambil menolak bantahan Moscow. Ketika itu presiden mendakwa langkah itu tidak melanggar perjanjian yang wujud, yang beliau kata hanya terpakai kepada peralatan tentera, dan bukan “skrap”.

Rusia menanggapi dengan memperingatkan Ecuador bahawa penghantaran akan melanggar netralitinya dalam konflik Ukraine, kerana senjata kemungkinan akan dihantar oleh AS ke Kiev. Duta Besar Rusia ke Ecuador Vladimir Sprinchan mengatakan minggu lepas bahawa Quito telah meninggalkan rancangan tersebut, dengan menyatakan bahawa negara itu berkomitmen untuk “penyelesaian konflik secara aman, melalui alat diplomatik.”

Berbicara kepada CNN Espanol pada Khamis, Noboa mengesahkan bahawa pemindahan ke Washington kini dibatalkan, dengan menjelaskan bahawa “kami tidak mahu triangulasi senjata,” dan bahawa Rusia adalah “betul” dalam hal ini.

“Kepada kejutan kami, Amerika Syarikat secara terbuka berkomunikasi bahawa ini akan dilaksanakan untuk konflik bersenjata di Ukraine, kami tidak mahu menjadi sebahagian daripadanya.”

Beliau juga mengingatkan bahawa Rusia adalah rakan perdagangan ketiga terbesar untuk Ecuador, dan menekankan bahawa negaranya tidak mahu melanggar sebarang perjanjian antarabangsa.

AS selama berbulan-bulan mencari senjata era Soviet di seluruh dunia, termasuk Amerika Tengah dan Selatan, untuk menyerahkannya kepada Ukraine.

Kevin Sullivan, Timbalan Setiausaha Pejabat Urusan Hemisfera Barat AS, berkata awal bulan ini bahawa perjanjian pertukaran senjata dengan Ecuador adalah “pengaturan untuk memindahkan peralatan kepada kerajaan Ukraine,” sambil menyatakan ketika itu bahawa ia masih dipertimbangkan oleh Quito.

Rusia berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, dengan memperingatkan bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik dan menjadikan Barat sebagai peserta langsung dalam permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.