Rundingan Keluar Gaza Dipertimbangkan untuk Pemberontak Hamas – WSJ

(SeaPRwire) –   Perbincangan serupa dengan persetujuan Reagan untuk mengangkat pengepungan Beirut dilaporkan sedang dibincangkan oleh AS dan Israel

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden dilaporkan sedang mencari penyelesaian kepada bencana kemanusiaan di Gaza yang serupa dengan apa yang dilakukan oleh Presiden Ronald Reagan semasa pengepungan Beirut pada 1982.

Reagan menekan Perdana Menteri Israel ketika itu, Menachem Begin untuk menghentikan pengeboman ibu negara Lubnan. Gencatan senjata yang dipandu oleh AS itu melibatkan pemindahan beribu-ribu pejuang Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dari jiran Israel ke negara-negara lain.

The Wall Street Journal melaporkan pada Rabu bahawa Washington sedang membincangkan persetujuan serupa untuk Gaza dengan Israel.

Di bawah cadangan itu, beribu-ribu pejuang kumpulan militan Palestin Hamas akan dibenarkan meninggalkan enklaf yang dikepung itu. Akan tetapi, akhbar itu tidak secara terus menyandarkan idea itu kepada AS, memanggilnya sebagai sebahagian “perbualan berkembang Israel dan Amerika mengenai siapa akan mentadbir Gaza” selepas permusuhan berakhir.

Pemindahan paksa akan mengurangkan asas kuasa kumpulan itu di wilayah tersebut. Kekukuhan idea itu masih dipersoalkan, laporan itu menyatakan. “Saya tidak lihat mereka secara rasional seperti PLO,” kata seorang pegawai Israel kepada WSJ. “Ia adalah organisasi yang lebih keagamaan, jihadistik yang berkaitan dengan idea Iran.”

Israel membantu Hamas memperoleh kuasa, memandangnya sebagai penyeimbang berguna kepada PLO sekular dan sayap politiknya Fatah, yang kini menguasai Pihak Berkuasa Palestin (PA) di Tebing Barat. Di bawah Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, dasar itu, yang tidak pernah diakui secara terbuka, “adalah untuk melayan PA sebagai beban dan Hamas sebagai aset,” menurut Times of Israel.

Pembahagian di kalangan orang Palestin membantu Israel menghalang perbualan mengenai penyelesaian dua negara kepada konflik Timur Tengah. Semasa perbualan itu, Israel menolak memberikan kawalan PA ke atas Gaza selepas penyingkiran hipotetikal Hamas, WSJ berkata.

Bilangan mangsa awam yang besar yang dibunuh oleh pasukan Israel semasa pengepungan Beirut menyebabkan persengketaan diplomatik antara Washington dan Jerusalem Barat. Reagan menghentikan pemindahan peluru berserak kepada Israel dan bahkan memanggil keganasan di Lubnan sebagai “holocaust” dalam komunikasi dengan Begin.

Pemimpin Israel itu berkata dia terluka dengan perbandingan itu, tetapi mengurangkan kepentingan panggilan telefon itu sebagai “salah faham besar.”

Biden kini ditekan dengan lebih hebat oleh ahli parlimen daripada parti sendiri untuk mengikat bantuan tentera kepada Israel kepada pengurangan pengeboman di Gaza. Presiden memberitahu wartawan minggu lepas bahawa ia adalah “pemikiran yang berbaloi,” tetapi Rumah Putih kemudian menjelaskan bahawa komen itu tidak menunjukkan sebarang perubahan dasar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.