Rosalynn Carter Mengambil Pekerja Salah Dituduh Membunuh untuk Berkhidmat sebagai Pengasuh Rumah Putih. Mereka Kemudiannya Menjadi Kawan Seumur Hidup

(SeaPRwire) –   Mary Prince, seorang wanita berkulit hitam yang telah disabitkan kesalahan membunuh, sudah menjadi tokoh kontroversi di Upacara Pelantikan Presiden Jimmy Carter pada tahun 1977.

Walaupun dia ditahan, Prince diberi kebenaran untuk bepergian ke Washington, D.C. untuk acara tersebut dan tiba dengan memakai pakaian yang dibuat daripada bahan yang diberikan kepadanya oleh rakan tahanannya di Penjara Daerah Fulton dan Pusat Kerja Lepasan Atlanta. Pada akhir sambutan, Prince ingat isteri pertama baru dilantik, Rosalynn Carter menariknya ke sebelah. “Sebelum saya pergi, Nyonya Carter berkata, ‘Adakah anda berminat bekerja di tempat besar ini?'” kata Prince pada tahun itu.

Rosalynn Carter dan Prince sudah saling kenal selama bertahun-tahun pada masa itu, dan telah membina hubungan rapat. Prince pernah menjadi pengasuh kanak-kanak Amy Carter ketika keluarga itu tinggal di rumah kediaman gabenor Georgia, tidak lama selepas Prince dituduh – dan kemudiannya dihukum penjara seumur hidup – atas kesalahan membunuh. Apabila keluarga Carters tiba di Rumah Putih, kebanyakan operator politik akan menasihati keluarga itu untuk menjaga jarak daripada Prince. Tetapi pasangan pertama melakukan sebaliknya.

Selepas pelantikan, Prince memberitahu Rosalynn bahawa dia sememangnya berminat untuk bekerja di Rumah Putih. Dan Rosalynn melakukan segala usaha: Dia memperoleh penangguhan untuk Prince, membantu menjadikan Presiden Carter sebagai pegawai perolehan dan secara rasmi mengambil Prince untuk berkhidmat sebagai pengasuh kanak-kanak Amy Carter di Rumah Putih.

Rosalynn Carter, yang , dan suaminya kekal menjadi kawan seumur hidup kepada Prince, dan kedua-duanya sangat yakin bahawa Prince telah disalah tuduh dalam kes pembunuhan lelaki di luar bar pada tahun 1970 di Lumpkin, Ga., selepas berlaku pertengkaran melibatkan sepupu Prince.

“Dia benar-benar tidak bersalah,” kata Rosalynn Carter kepada Kate Anderson Brower untuk bukunya pada tahun 2015, The Residence: Inside the Private World of the White House, dengan tidak senang apabila ada sebarang sindiran mengenai kesalahan. “Dia tidak mempunyai kena mengena dengan perkara itu.”

Kedua-dua Rosalynn dan Jimmy Carter memperoleh reputasi kebaikan selama berdekad-dekad, dan hubungan mereka dengan Prince, yang dibesarkan dalam kemiskinan di Georgia dan berhenti sekolah pada Darjah Tujuh untuk menjaga adik-beradiknya, memberi lebih keyakinan terhadap minat mereka dalam membantu ahli masyarakat yang paling lemah.

Pasangan Carter pertama kali bertemu Prince pada akhir tahun 1970 ketika Jimmy Carter berkhidmat sebagai gabenor Georgia, dan Prince memohon pekerjaan sebagai sebahagian daripada program untuk meletakkan banduan bekerja. Prince dengan cepat membuat kesan positif kepada Rosalynn Carter, yang bertanya kepada wanita muda itu jika dia berminat menjaga Amy Carter, ketika itu berusia 3 tahun.

Dalam bukunya pada tahun 2006, Our Endangered Values, Jimmy Carter menulis tentang bagaimana Prince tidak adil menjadi mangsa sistem kehakiman jenayah kerana bangsa. Beliau menyatakan bahawa Prince hanya bertemu peguamnya yang dilantik oleh mahkamah pada hari pertama perbicaraan, dan peguam itu meyakinkan beliau untuk bersalah selepas salah memberitahu hukuman ringan dan bukannya hukuman penjara seumur hidup yang akhirnya dikenakan.

“Dia bernasib baik dan mudah sahaja dikenakan hukuman mati,” tulis Carter. “Jika mangsa adalah orang berkulit putih, kita tidak akan pernah mengenali Mary Prince.” (Prince, yang juga dikenali dengan nama Mary Fitzpatrick sebelum perpisahan formal dengannya, selepas kesnya dinilai semula.)

Pasangan Carters menimbulkan kontroversi dengan keputusan mereka untuk memindahkan Prince ke Rumah Putih, dari ahli staf Rumah Putih yang lain yang meragui ketidakbersalahannya, dan juga daripada orang ramai. Saturday Night Live bahkan mempersendakan hubungan pasangan Carters dengan Prince, dengan Sissy Spacek memainkan watak Amy Carter muda dan Garrett Morris, berpakaian wanita, sebagai Prince. termasuk dialog yang mempersoalkan ketidakbersalahannya dan menyindir bahawa pasangan Carters mengambilnya untuk tujuan publisiti.

Selepas satu penggal Carter di Rumah Putih, Prince berpindah hanya beberapa blok dari bekas pasangan pertama di Plains, Ga., di mana beliau terus menjaga cucu mereka. Presiden Carter kemudiannya mengabdikasikan bukunya Sharing Good Times kepada “Mary Prince, yang kami cintai dan sayangi.”

Anderson Brower telah mewawancara kedua-dua Rosalynn Carter dan Prince untuk bukunya, dan pada tahun 2015 bahawa ikatan kedua-dua wanita itu kekal kuat. “Dia masih menjadi sebahagian besar keluarga Carter,” katanya ketika itu. “Mereka menganggapnya sebagai salah seorang daripada keluarga mereka, dan mereka amat menyayanginya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)