Rosalynn Carter, Isteri Pertama Transformasi dan Penyokong Kesihatan Mental yang Berpengaruh, Meninggal Dunia

(SeaPRwire) –   Rosalynn Carter, Mantan Isteri Pertama yang bekerja keras untuk meningkatkan kesedaran tentang mereka yang mengalami penyakit mental, meninggal pada Ahad. Beliau berusia 96 tahun.

“Rosalynn adalah rakan setara saya dalam segala yang pernah saya capai,” suaminya, bekas Presiden Jimmy Carter mengesahkan berita itu. “Beliau memberi saya nasihat dan galakan yang bijak apabila saya memerlukannya. Selama Rosalynn masih ada di dunia ini, saya sentiasa tahu ada seseorang yang mencintai dan menyokong saya.”

Carter mempamerkan intelek yang berapi-api dan motivasi untuk membantu mereka yang berada di pinggir masyarakat jauh sebelum beliau berpindah ke Rumah Putih selepas suaminya memenangi pilihan raya presiden 1976. Beliau mendekati peranannya sebagai Isteri Pertama dengan semangat tangan-tangan, dengan senyap menulis semula peraturan dengan keazaman baja dan sokongan kukuh dari suaminya, yang

Dalam temubual dari isu Jan. 10, 1977 TIME, Carter berkata beliau bersedia untuk peranannya sebagai Isteri Pertama bermakna sesuatu yang substansial, dan untuk mencipta perubahan yang bermakna: “Jimmy akan membenarkan saya mengambil tanggungjawab sebanyak yang saya mahu. Dua tahun terakhir ini, saya telah melihat masalah, dan saya rasa saya boleh membantu beberapa daripadanya.”

Carter akan terus memainkan peranan penting dalam kepresidenan suaminya. Dikenali kerana duduk dalam mesyuarat Kabinet suaminya, Carter terkenal sebagai salah satu Isteri Pertama paling berpengaruh yang pernah dilihat di Pejabat Oval. MaryAnne Borrelli, profesor kerajaan di Kolej Connecticut yang kajian penyelidikannya sebahagian besar memberi tumpuan kepada gender dalam politik dan kepresidenan, memberitahu TIME bahawa Carter mengubah peranan Isteri Pertama secara kekal.

“Beliau benar-benar mengambil langkah formalisasi itu ke langkah berikutnya dengan membawa kepakaran dan penggabungan jabatan pejabat sehingga Isteri Pertama dapat melakukan lebih banyak,” kata Borrelli. “Sumbangannya adalah yang pertama.”

Dalam tahun ketiga kepresidenan suaminya, TIME mengisytiharkan Carter sebagai “Isteri Pertama Paling Berpengaruh”.

Tahun-tahun awalnya

Dilahirkan sebagai Eleanor Rosalynn Smith pada 18 Ogos 1927, Carter adalah anak sulung daripada empat orang anak yang dilahirkan kepada Wilburn Edgar Smith, seorang mekanik kereta dan petani, dan Frances Allethea “Allie” Murray Smith, seorang pereka fesyen. Bersama-sama mereka adalah keluarga yang religius dan berkerja keras dari bandar kecil Plains, Ga.

Seperti kebanyakan wanita pada masa itu, Carter berhasrat untuk menamatkan pengajian universiti dan meninggalkan kehidupan bandar kecilnya, tetapi tanggungjawab keluarga pada mulanya mengkomplikasikan impiannya. Selepas bapanya meninggal dunia ketika beliau berusia 13 tahun, Carter membantu membesarkan tiga adik-beradiknya sambil membantu ibunya dengan kerja jahitan. Walaupun begitu, beliau berjaya menamatkan pengajian menengah sebagai pelajar terbaik dan mendaftar di Georgia Southwestern College.

Secara keseluruhan, Carter memberi kredit kepada ibunya dengan mengilhamkan sifatnya sendiri. “Ibu saya memberi kesan yang besar kepada saya untuk menjadi sangat bebas,” katanya. “Saya belajar dari ibu saya anda boleh lakukan apa yang anda perlu lakukan.”

Berkahwin dengan presiden masa depan

Rosalynn membesar berhampiran suaminya masa depan di Plains, dan semakin rapat dengan beliau melalui kawan baiknya Ruth Carter – adik Jimmy. Pasangan itu mula berkencan pada tahun 1945 ketika presiden masa depan itu ditauliahkan di Akademi Tentera Laut Amerika Syarikat di Annapolis, Maryland, dan berkahwin pada 7 Julai 1946 – ketika beliau baru berusia 18 tahun. Beliau dan suaminya tinggal di beberapa negeri semasa tahun-tahun awal perkahwinan mereka, termasuk Hawaii, Virginia dan Connecticut, kerana tugas tentera suaminya.

Pada tahun 1953, ketika bapa Jimmy Carter meninggal dunia, keluarga – yang pada masa itu terdiri daripada tiga orang anak – berpindah kembali ke bandar asal mereka di Plains, Ga., untuk mengambil alih perniagaan keluarga Carter. Walaupun Rosalynn pada mulanya menentang berpindah kembali – menyebabkan krisis perkahwinan yang ringkas – beliau akhirnya bersetuju.

Kerjanya dalam kesihatan mental

Carter menyatakan beliau pertama kali tertarik dengan pembaharuan kesihatan mental semasa suaminya bertanding untuk gabenor buat kali pertama pada tahun 1966. “Satu hari saya membuat komen bahawa saya mungkin akan bekerja dengan orang-orang yang mengalami gangguan mental dan seseorang dalam akhbar mendengarnya dan ia dimuatkan dalam akhbar. Dan semakin saya fikirkan dan mengetahui tentangnya, semakin saya fikir ia adalah situasi yang mengerikan tanpa perhatian. Dan saya telah bekerja pada isu ini sejak itu.”

Carter juga membesar kerjanya bagi pihak mereka yang hidup dengan gangguan mental semasa menghuni Rumah Putih, berkhidmat sebagai pengerusi kehormat Suruhanjaya Presiden mengenai Kesihatan Mental. Tetapi kerja Carter lebih daripada isu kesayangan – beliau mendesak perubahan dasar.

“Dalam empat tahun, [Suruhanjaya Presiden mengenai Kesihatan Mental] bergerak dari suruhanjaya kepada penyusunan semula legislatif penuh sistem kesihatan mental di Amerika Syarikat,” kata Borrelli. Carter juga salah seorang daripada hanya beberapa Isteri Pertama yang menyertai suaminya dalam lawatan ke luar negara, beliau dan orang lain berkongsi kerja Suruhanjaya Kesihatan Mental untuk menyokong penyelidikan saintifik yang akan menjadi sebahagian daripada Akta Sistem Kesihatan Mental 1980.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Carter terus menyokong penjagaan kesihatan mental selepas beliau dan suaminya meninggalkan Rumah Putih berikutan kekalahan suaminya dalam pilihan raya 1980