Rosalynn Carter, 96 Tahun Mantan Pertama Isteri, Berada Dalam Penjagaan Hospis Di Rumah

.

(SeaPRwire) –   Mantan First Lady Rosalynn Carter kini berada di rumah hospis di Plains, Georgia, Pusat Carter mengumumkan Jumaat.

Pusat itu menyatakan bahawa beliau berada di rumah bersama bekas Presiden Jimmy Carter, kini berusia 99 tahun. Keluarga Carter menyatakan melalui kenyataan bahawa mereka “bersyukur atas limpahan kasih sayang dan sokongan”.

Keluarga mengumumkan awal tahun ini bahawa mantan first lady itu menghidap demensia. Bekas presiden memasuki rawatan hospis di rumah pada Februari.

Mereka telah berkahwin selama lebih daripada 77 tahun, melalui kenaikannya dari ladang Georgia mereka kepada pilihan raya presiden pada tahun 1976. Selepas kekalahan 1980, pasangan itu menubuhkan Pusat Carter di Atlanta sebagai pusat global untuk menyokong hak asasi manusia, demokrasi dan kesihatan awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)