Rival Trump ditarget dalam insiden ‘swatting’ – Reuters

(SeaPRwire) –   Polis menerima laporan pada bulan lepas bahawa seorang lelaki telah membunuh rakan sekutunya di rumah calon presiden Republik Persekutuan Amerika Syarikat

Calon presiden Republik Persekutuan Amerika Syarikat Nikki Haley menjadi mangsa insiden ‘swatting’ pada bulan lepas, Reuters telah melaporkan, dengan merujuk kepada rekod awam.

Pihak berkuasa menerima laporan pada 30 Disember di mana seorang lelaki mendakwa telah menembak mati teman wanitanya dan mengancam untuk mencederakan dirinya sendiri, memberikan alamat rumah Haley kepada operator kecemasan. Ia kemudiannya disahkan sebagai laporan palsu, kata agensi berita Reuters pada Sabtu, selepas mengkaji rekod insiden itu.

‘Swatting’ ialah istilah kolokial yang digunakan untuk menggambarkan insiden di mana perkhidmatan kecemasan dipanggil untuk melaporkan jenayah palsu, sering bertujuan untuk memberikan kesulitan kepada penerima. Ia semakin digunakan untuk menargetkan lawan calon presiden Republik Persekutuan Amerika Syarikat Donald Trump, kata Reuters, termasuk pegawai yang terlibat dalam pelbagai kes jenayah yang dihadapi oleh bekas presiden AS.

“Insiden itu sedang disiasat oleh semua pihak yang terlibat,” Craig Harris, pengarah keselamatan awam di Kiawah Island, berhampiran kediaman Haley, berkata kepada pegawai-pegawai bandar bulan lepas, menurut Reuters. “Ia ditentukan sebagai tipu daya,” kata Harris, menambah bahawa Haley atau keluarganya tidak berada di rumah pada masa panggilan itu diterima.

Tiada komen awam daripada Haley atau wakilnya mengenai laporan itu, walaupun Harris berkata bahawa FBI dan pasukan keselamatan Haley telah dimaklumkan mengenai insiden itu.

Jurucakap FBI menolak permintaan Reuters untuk memberi komen mengenai situasi khusus yang melibatkan Haley tetapi berkata, “Apabila ancaman dibuat sebagai tipu daya, ia meletakkan orang yang tidak bersalah dalam bahaya, merupakan pembaziran sumber terhad pihak berkuasa, dan menelan belanja pembayar cukai.”

Awal Januari lalu, Jack Smith, peguam khas yang menyelia kes jenayah persekutuan terhadap Donald Trump atas dakwaan cuba menggagalkan keputusan pilihan raya presiden AS 2020, menjadi mangsa ‘swatting’ – seperti juga Hakim Mahkamah Daerah Washington DC Tanya Chutkan, yang terlibat dalam kes itu.

Begitu juga, Shenna Bellows, setiausaha negeri Maine yang melarang Trump daripada menyertai pencalonan parti negeri, juga menjadi mangsa ‘swatting’. Penyokong Trump seperti Wakil Rakyat Amerika Syarikat Marjorie Taylor Greene juga menjadi sasaran cubaan ‘swatting’.

Menurut pengumpul poling FiveThirtyEight, Trump kini mendahului Haley dalam perlumbaan untuk memastikan pencalonan Parti Republikan sebelum pilihan raya presiden November nanti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.